"Akusztikus támadások"

Vizsgálják az amerikai diplomaták rejtélyes megbetegedését

Tavaly óta legalább 21 amerikai és 5 kanadai diplomata vagy családtagjuk betegedett meg Havannában. Döntő többségüket valamilyen agyi károsodás érte.

2017.09.27 10:47MTI

Donald Trump elnöksége óta először találkozott egymással az Egyesült Államok és Kuba külügyminisztere, Rex Tillerson és Bruno Rodriguez Parilla. A zárt ajtók mögött kedd este tartott megbeszélést a kubai kormány kérte.

Rex Tillerson, az USA külügyminisztere (Fotó: AP)

A tárgyalásokról sem az amerikai, sem a kubai diplomácia irányítója nem nyilatkozott, de Heather Nauert amerikai külügyi szóvivő tájékoztatása szerint „határozott és őszinte” légkörben megvitatták az amerikai diplomaták rejtélyes havannai megbetegedéseit.

Tavaly óta legalább 21 amerikai és 5 kanadai diplomata vagy családtagjuk betegedett meg Havannában. Döntő többségüket valamilyen agyi károsodás érte, és bár az átfogó orvosi vizsgálatok még folynak, az amerikai álláspont szerint „akusztikus támadások” érték őket.

A gyanú szerint eddig nem azonosított hangkibocsátó szerkezet okozhatott maradandó egészségügyi károsodásokat.

Az amerikai külügyi szóvivő szerint „a megbeszélés tükrözte az amerikai kormányzat mélységes aggodalmát diplomatái épsége és biztonsága miatt”. Tillerson külügyminiszter „felhívta kubai kollégája figyelmét a helyzet súlyosságára, és a kiemelte a kubai hatóságok kötelezettségét a követségi munkatársak és családtagjaik épségének megóvására a Bécsi Konvenció előírása szerint”.

John Sullivan amerikai külügyminiszter-helyettes kedden a kongresszusban azt mondta: észszerű alapja van annak a gyanúnak, hogy a kubai hatóságok részt vettek a diplomaták egészségét károsító akciókban, de legalábbis tudtak azokról”.

Ugyanakkor leszögezte, hogy mivel az ügyben még túl sok az ismeretlen elem, ezért felelős tisztségviselőként biztosan nem állíthatja, hogy a kubai hatóságoknak közük volt a megbetegedésekhez.

Washington eddig kerülte, hogy közvetlenül Kubát vádolja meg az „akusztikus támadások” elkövetésével, de azt mindig hangsúlyozta, hogy a kubai kormánynak kötelessége a területén dolgozó külföldi diplomaták védelme. Májusban azonban két kubai diplomatát kiutasítottak az Egyesült Államokból, és Rex Tillerson külügyminiszter a múlt héten azt is felvetette, hogy esetleg bezárják az Egyesült Államok havannai nagykövetségét.

Kuba eddig következetesen tagadta, hogy köze lett volna a rejtélyes megbetegedésekhez. A kubai külügyminiszter a múlt héten az ENSZ Közgyűlése ülésszakának általános vitájában felszólalva leszögezte: a kubai kormány szintén vizsgálatot indított, és eddig „nem sikerült azonosítania a megbetegedések okait”. Bruno Rodriguez Parilla azt mondta: „Szerencsétlen lenne, ha egy ilyen jellegű ügyet átpolitizálnának.”

A kedd esti külügyminiszteri tárgyalások után a kubai külügyminisztérium közleményt adott ki. Ebben azt hangsúlyozta, hogy Kuba „szigorúan aláveti magát a Bécsi Konvenció diplomaták sérthetetlenségét védő előírásainak és e téren kifogástalan eredményeket mutat fel”. A közlemény idézte Parilla szavait, miszerint „Kuba soha nem hajtott és a jövőben sem hajt végre ilyen jellegű akciókat, és soha nem engedte és a jövőben sem engedi, hogy területét mások ilyen célokra felhasználják”.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.