Demográfia

A bevándorlásnak köszönhetően nőtt Csehország lakossága

Tízezer fővel, 10,59 millióra nőtt Csehország lakossága az idei első félévben.

2017.09.12 06:30MTI
hirdetés

A Cseh Statisztikai Hivatal hétfői jelentése szerint a népességnövekedés a bevándorlásnak köszönhető, mert az elhunytak száma a legmagasabb volt az utóbbi két évtizedben.

Június végéig 22 590 külföldi állampolgár telepedett le Csehországban - elsősorban Ukrajnából (2600), Szlovákiából (2100) és Vietnamból (700) -, míg 11 088 személy elköltözött az országból.

Az első hat hónapban 55 528 gyermek született - ez az utóbbi hat év legmagasabb félévi számadata -, míg az elhalálozások száma 57 787 volt. Ez utóbbi 3505-tel több, mint a tavalyi első félévben volt.

A statisztikusok elemzése szerint az elhalálozások rendkívül magas száma alapvetően az év eleji kiterjedt vírusos járványok következménye. A járványok döntően a 70 év feletti férfiakat és nőket érintették súlyosan.

A január-júniusi időszakban 18 800 házasságot kötöttek, ami 1062-vel volt kevesebb, mint a tavalyi év azonos időszakában. Az első félévben a gyermekek 49 százaléka ugyanakkor házasságon kívül született. A házasuló férfiak átlagéletkora több mint 30 év volt, míg a nőké 27 év.

A művi terhességmegszakítások száma 17 500-t tett ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.