Terror

Meghalt a brüsszeli merénylet elkövetője

A 37 éves férfi a város "terroristafészekként" elhíresült Molenbeek nevű negyedében lakott.

2017.06.21 09:52ma.hu
Fotó: AFP

Meghalt a Brüsszel központi pályaudvarán elkövetett merényletkísérlet feltételezett elkövetője - közölte szerdán a belga ügyészség. A 38 éves férfi a belga főváros Molenbeek nevű negyedében élt, ahol korábban a 2015-ö párizsi és a tavalyi brüsszeli merénylet elkövetői is megfordultak.

A támadó kedden este a pályaudvar pénztárainál hozta működésbe a nála lévő robbanószerkezetet, amikor a katonai járőr felfigyelt rá.

A La Libre Belgique című napilap arról számolt be, hogy szemtanúk szerint a férfi azt kiabálta, "Allahu Akbar!", majd robbanást és lövéseket hallottak. A közelben járőröző katonák megsebesítették a férfit.

A hatóságok az eset miatt kiürítették Brüsszel főterét, az odavezető utcákat, valamint a központi pályaudvart. Mint az ügyészség később közölte, ez utóbbi intézkedést elővigyázatosságból hajtották végre.

Pierre Meys, a brüsszeli tűzoltóság szóvivője megerősítette, hogy egy kisebb robbanás történt. Szemtanúk beszámolója szerint érezhető volt a robbanás keltette légnyomás, de szerencsére senki sem sérült meg. A tudósítások szerint ugyanakkor komoly pánik tört ki a helyiekkel és turistákkal zsúfolt környéken, ahová a rendőrök nagy erőkkel vonultak ki.

Eric Van Der Sypt, a belga szövetségi ügyészség szóvivője bejelentette, hogy meghiúsított terrortámadásként kezelik az esetet.

Charles Michel belga kormányfő arra kérte az embereket, hogy tegyenek eleget a rendőrség utasításainak. A miniszterelnök egyben szerda 9 órára rendkívüli ülésre összehívta a királyság biztonsági tanácsát.

A belga főváros több pályaudvarán felfüggesztették a vonatközlekedést, a metróvonalakat lezárták és a buszok sem közlekedtek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.