Gazdaság

Az MNB 200 milliárd forintért kötött üzletet a devizaswap-tendereken

Egy és három hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó, úgynevezett "finomhangoló" devizaswap-tendert tartott hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a jegybank összesen 200 milliárd forintért fogadta el a banki ajánlatokat.

2017.05.09 04:24MTI

A honlapján található tájékoztatás szerint a jegybank az egy hónapos lejáraton 100 milliárd forint felajánlott mennyiségre érkezett 298 milliárd forint banki ajánlatból 100 milliárd forintot, a három hónapos lejáraton, az ugyancsak 100 milliárd forint felajánlásra a beérkezett 294 milliárd forintból szintén 100 milliárd forintot fogadott el. A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 600 milliárd forint - írták.

Ebből az egy hónapos eredeti futamidejű állomány 350 milliárd forintot, a három hónapos eredeti futamidejű állomány 200 milliárd forintot, a hat hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 50 milliárd forintot tesz ki.

Az egy hónapos lejáraton meghirdetett swaptenderen kilenc, a három hónapos swaptenderen nyolc bank vett részt.

Emlékeztettek, az MNB Monetáris Tanácsa tavaly szeptember 20-án jelentette be, hogy a három hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket hoz létre.

Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, ha érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani - közölték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.