Terror

Magyarországon és Spanyolországban letartóztattak 4 terroristát

A szerb-magyar határon két nőt kaptak el. A Bécs és Szófia között utazó fiatalok az Iszlám Államhoz akartak csatlakozni.

2017.01.13 22:06ma.hu

Csütörtök éjszaka a magyar-szerb határon egy 19 éves francia- és egy 18 éves belga állampolgárságú nőt tartóztattak le a hatóságok. Mindketten a röszkei autópálya-határátkelőhelyen jelentkeztek kilépésre egy Bécsből Szófiába tartó busz utasaként, az Iszlám Államhoz akartak csatlakozni Szíriában.

A rendőrök megállapították, hogy mindkettőjük ellen terrorizmussal kapcsolatos tevékenység miatt adtak ki európai elfogatóparancsot, ezért a két külföldi nőt őrizetbe vették.

Feltételezhetően Szófián keresztül Damaszkuszba akartak eljutni. Azért körözték őket, mert korábban "terrorizmussal összefüggő cselekményeket követtek el" - tette hozzá. Azzal buktak le, hogy az egyik nő hamis útlevelet adott át ellenőrzésre. Az elfogás a röszkei autópálya-határátkelőhelyen szolgálatot teljesítőket dicséri.

Mindeközben a spanyol belügyminisztérium eközben bejelentette, hogy a Marokkó melletti autonóm spanyol városban, Ceutában letartóztatott két szélsőséges, radikalizálódott személyt. A két spanyol állampolgárságú egyén határozottan elkötelezett volt terrorcselekmények elvégzésére.

Szakértő: terrorista feladatért akarhattak Damaszkuszba utazni a Röszkénél elfogott nők

"Feladatért" akarhatott Szófián keresztül Damaszkuszba, az Iszlám Állam terrorszervezethez eljutni az az Európa-szerte terrorizmus miatt körözött 18 éves belga és 19 éves francia nő, akit magyar rendőrök fogtak el Röszkénél - mondta Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Kis-Benedek József megjegyezte, hogy a nők akár többször is járhattak már Szíriában, ahol kiképzést kaphattak. Utazhattak volna repülővel is, ebben az esetben vélhetően Isztambulban buktak volna le - vélekedett a szakértő, hangsúlyozva: működik a határvédelem, és figyelik a Szíriába vagy Irakba tartókat.

Valamire készültek a spanyol foglyok is

Három feltételezett dzsihadistát vettek őrizetbe a spanyol hatóságok Ceuta és Figueres városában pénteken, akik vélhetőleg terrorcselekmények elkövetésére készültek.

Spanyol biztonsági források szerint az ország déli részén található Ceutában elfogott két férfi az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet követője, és régóta rokonszenvez a csoport által hirdetett radikális tanokkal. A dél-európai ország belügyminisztériuma sajtóközleményében elmondta, hogy a gyanúsítottaknál lőfegyvert és késeket találtak.

A ceutai radikális körökben zajló nyomozás eredményeként a hatóságok felfedeztek egy dzsihadista csoportot, amelynek tagjai összejöveteleiken követendő példaként beszéltek a világ különböző pontjain elkövetett terrorcselekményekről. A szélsőségeseket különösen a 2015. november 13-án végrehajtott párizsi merényletek érdekelték, amelyekhez hasonlót terveztek Spanyolországban.

Eközben az ország északkeleti részén található Figueresben őrizetbe vettek egy holland papírokkal rendelkező marokkói állampolgárt, aki a napokban tért vissza Törökországból. A férfi vélhetőleg az IÁ tagja, és terrorcselekmény elkövetésére készülhetett. A szélsőséges elfogásában a holland hatóságok és különféle országok titkosszolgálatai segédkeztek – tette hozzá a spanyol belügyminisztérium.

Spanyolország 2015-ben négyes szintűre emelte a terrorkészültséget. A hatóságok azóta 180 feltételezett dzsihadistát vettek őrizetbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.