Visszamaradt

Majdnem 9 kiló uránt csíptek el Indiában

Bárki is rendelte, nem jó célra akarta felhasználni.

2016.12.21 21:15ma.hu

Az indiai rendőrség közel 9 kilogramm uránt foglalt le szerdán. "A vizsgálatok megerősítették, hogy szegényített uránról van szó. Ez egy nagyon veszélyes anyag, illegális fegyverekhez alkalmazzák világszerte" - mondta a Thane rendőrparancsnok, Parambir Singh.

Mint ismeretes, a szegényített urán az urándúsítás melléktermékeként jön létre, ez az, ami visszamarad, amikor természetes uránból kivonják az atomerőműi fűtőanyagokhoz vagy az atomfegyverekhez szükséges 235-ös hasadó izotópot. Nagy sűrűsége miatt ideális lövedékek anyagának (67%-kal nagyobb a sűrűsége mint az ólomnak), mivel a nagyobb sűrűség (tömeg) adott méretű, és alakú lövedéknek egyenesebb röppályát biztosít. Erős mérgező hatása miatt azonban alkalmazása etikai kérdéseket vet fel, mivel becsapódáskor a lövedék gyakran meggyullad, és a mérgező égéstermékek nagy területen szóródnak szét.

Az üggyel kapcsolatban két személyt tartóztattak le. A tettesek - mikor lecsaptak rájuk - éppen egy szálloda közelébe érkeztek meg motorkerékpáron sötétkék táskával. Ebben 8,9 kilogramm uránt találtak. Feketepiaci értékét nem tudták megadni, de minden bizonnyal rengeteget ér.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.