Politika

Putyin a világ legbefolyásosabb embere

Az orosz elnök Donald Trumpot és Angela Merkelt is lekörözte, és már negyedik éve vezeti a befolyásos amerikai magazin, a Forbes toplistáját.

2016.12.14 20:20ma.hu
Fotó: AFP

A Forbes magazin szerdán tette közzé a világ legbefolyásosabb embereit rangsoroló toplistáját. A magazin szerkesztői Vlagyimir Putyint választották a világ legbefolyásosabb emberének; az orosz elnök Donald Trump megválasztott amerikai elnököt, Angela Merkel német kancellárt és Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét is megelőzi a listán. Ferenc pápa az ötödik helyre került.

Putyin már negyedik éve vezeti a Forbes tabelláját. A lap szerkesztőinek indoklása szerint az idén azért került az élre, mert "a bolygó szinte minden szegletében kiterjesztette országa befolyását; az anyaországban épp úgy, mint Szíriában vagy az amerikai elnökválasztáson, mindig megkapja, amit akar". Mint írják, Putyin befolyását nem korlátozzák a széles körben elfogadott, globális normák, és jelentősen kiterjesztette a befolyását az elmúlt években.

A Forbes listáján több szilícium-völgyi vállalkozó is helyt kapott: Bill Gates, a Microsoft alapítója a hetedik, Larry Page, a Google társalapítója a nyolcadik, Mark Zuckerberg, a Facebook vezére a tizedik, Jeff Bezos, az Amazon első embere pedig a tizennegyedik helyen végzett. Szembetűnő, hogy Barack Obama csak a 48. helyet kapta a világ legbefolyásosabb emberei között: a jelenleg regnáló amerikai elnököt még Theresa May brit (13.), Benjamin Netanyahu izraeli (20.) és Francois Hollande francia miniszterelnök (23.) is megelőzte.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.