Oroszország

Putyin nem akar konfrontációt

Az orosz elnök a nyugattal szemben békülékeny hangot ütött meg idei évértékelő beszédében. Washingtonnal is kész együttműködni.

2016.12.01 15:40MTI
Fotó: AFP

Oroszország nem akar konfrontációt, és kész részt venni a regionális és globális problémák megoldásában - jelentette ki Vlagyimir Putyin a Kremlben, a Szövetségi Gyűlés előtt elmondott évértékelő beszédében.

Az orosz elnök hangsúlyozta: "Nem keresünk és sohasem kerestünk ellenséget. Barátokra van szükségünk."

Kifejezte készségét, hogy Oroszország (a republikánus párti Donald Trump amerikai elnökké választása után) jó kapcsolatokat építsen ki az új amerikai kormányzattal. Mint mondta, reméli, hogy Moszkva együtt fog működni Washingtonnal a terrorellenes küzdelemben, és a két ország osztozik majd a globális biztonság iránti felelősségben.

Putyin kijelentette, hogy az orosz külpolitika prioritása az Eurázsiai Gazdasági Unió, valamint a Független Államok Közössége más tagországaival való együttműködés elmélyítése.

   "Nagy érdeklődést váltott ki a többszintű eurázsiai integrációs modell, egy nagy eurázsiai partnerség létrehozásáról szóló orosz elképzelés. Már megkezdtük ennek tárgyszerű megvitatását nemzetközi és regionális szinteken. Meggyőződésem, hogy ilyen párbeszéd lehetséges az Európai Unió államaival is, amelyekben ma növekszik az igény az önálló szubjektív, politikai és gazdasági irányvonalra. Ezt a választások eredményén látjuk" - fogalmazott.

 Noha többször is utalt a Moszkva ellen bevezetett szankciókra, Ukrajnáról nem tett említést. "Az elmúlt években külföldi nyomásgyakorlási kísérletekkel kellett szembenéznünk, amelyekben minden eszközt bevetettek, az orosz agresszióról szóló mítosztól, a külföldi választásokba történő beavatkozásra vonatkozó vádakon át a sportolóink zaklatásáig" - mondta Putyin, aki azonban tartózkodott attól, hogy nyugatellenes hangot üssön meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.