Amerikai elnökválasztás

Mexikó együttmüködő lesz Trumppal, de nem fog fizetni a falért

A mexikói elnök gratulált szerdán az Egyesült Államoknak az elnökválasztáshoz, és kijelentette, hogy kész együttműködni a győztessel, Donald Trumppal.

2016.11.09 17:07MTI

“Üdvözlöm az Egyesült Államokat a választási folyamatért,” és “megismétlem készségünket, hogy együtt dolgozzunk Donald Trumppal a kétoldalú kapcsolatok érdekében” – üzente a Twitteren Enrique Pena Nieto.

Az AP hírügynökség kiemelte, hogy a mexikói elnök nem Trumpnak gratulált, amiért megválasztották, hanem az országnak a “választási folyamathoz”.

Egy következő üzenetben Enrique Pena Nieto emlékeztetett arra, hogy “Mexikó és az Egyesült Államok barátok, társak és szövetségesek, akiknek folytatniuk kell az együttműködést Észak-Amerika versenyképességéért és fejlődéséért”. ”Bízom benne, hogy Mexikó és az Egyesült Államok erősíteni fogja együttműködését és a kölcsönös tiszteletet” – írta harmadik, befejező üzenetében.

Röviddel ezután Claudia Ruiz Massieu mexikói külügyminiszter a televízióban bejelentette, hogy a mexikói elnök hamarosan felveszi a kapcsolatot Trumppal. ”A következő órákban és napokban keresni fogjuk a kapcsolatot a két fél között, amint az szokásos az ilyen esetekben” – mondta egy interjúban.

Ruiz Massieu elismerte, hogy az amerikai mágnás győzelme “minden bizonnyal meg fogja változtatni” a kétoldalú kapcsolatokat, de emlékeztetett arra, hogy “Donald Trump már nem jelölt”, és látni kell, hogy “milyen lesz” elnöki minőségében január 20-a után.

Mexikóváros: nem szakadtak meg a kapcsolatok hídjai

A külügyminiszter kijelentette azt is, hogy noha a mexikói közvélemény rendkívül kritikusan fogadta Trump nyilatkozatait a közép-amerikai országgal kapcsolatban, Pena Nieto kormánya “fenntartotta az érintkezést Trump kampánycsapatának egyes tagjaival”, és “soha sem szakadtak meg a kapcsolatok hídjai”.

Trump a választási kampány során erőszaktevőknek és kábítószer-kereskedőknek nevezte a mexikói bevándorlókat, és azzal fenyegetőzött, hogy falat építtet a két ország határán, amit Mexikóval fizettet ki. Azt is kilátásba helyezte, hogy deportáltatja a mexikói illegális bevándorlók millióit, és megakadályozza, hogy hazaküldjék keresetüket.

A külügyminiszter a televízióban leszögezte, hogy Mexikó nem fog fizetni a határt lezáró falért. “Ez nincs az elképzeléseink között” – mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.