Amerikai elnökválasztás

Így reagáltak a magyar pártok Trump győzelmére

A Jobbik és a Liberálisok gratuláltak Donald Trumpnak, az MSZP pedig közölte, hogy az amerikaiak döntését tiszteletben kell tartani.

2016.11.09 13:33MTI

Tiszteletben kell tartani az amerikai emberek döntését, hogy Donald Trumpot választották elnöküknek – reagált az MSZP elnöke szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében az amerikai elnökválasztás eredményére.

Molnár Gyula azt írta: olyan országban és Európában hisz, ami elkötelezett az emberek egyenlősége, a fejlődés és az igazságosság mellett, s remélik, a “kampány sárdobálását hátrahagyva az Egyesült Államok új elnöke egy ilyen Európa szövetségese lesz”. Az MSZP elnöke kitért arra is: várja, hogy az új elnök, kit bíz majd meg a külpolitika irányításával. Az fontos üzenet lesz Európa számára, s egyben lehetőség az amerikai-európai szövetség melletti kiállásra – szögezte le a politikus.

A Jobbik gratulált Trumpnak

Gratulációját fejezte ki a Jobbik nevében Vona Gábor pártelnök Donald Trump újonnan megválasztott amerikai elnöknek.

Az ellenzéki párt vezetője szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: minden előzetes közvélemény-kutatást megcáfolva Donald Trump nyerte az amerikai elnökválasztást.

“Mi, magyarok, tiszteletben tartjuk más népek jogát a sorsuk alakítására és ugyanezt várjuk mindenkitől” – fogalmazott Vona Gábor, aki a magyar-amerikai kapcsolatok javulása mellett felelős és bölcs munkát kívánt Donald Trumpnak.

Liberálisok: nem előnyös Magyarországnak Trump győzelme

A Magyar Liberális Párt (Liberálisok) külügyi szakpolitikusa szerint bár Orbán Viktor miniszterelnök másként gondolja, valójában nem áll összhangban Magyarország érdekeivel, hogy a republikánus Donald Trump nyerte az amerikai elnökválasztást a demokrata Hillary Clintonnal szemben. Szent-Iványi István szerdai budapesti sajtótájékoztatóján gratulált Donald Trump győzelméhez, ugyanakkor csalódottságának adott hangot. Úgy értékelt, hogy soha nem volt ennyire megosztott az Egyesült Államok, és kétséges, hogy a republikánus elnök képes lesz-e összefogni az országot.

A Liberálisok szakpolitikusa azt mondta, aggódnak, mert Donald Trump nyilatkozataiból bezárkózó, Európától elforduló amerikai külpolitika képe rajzolódik ki, pedig a világ olyan kihívásokkal szembesül, amelyek leküzdéséhez elengedhetetlen az Egyesült Államok támogatása. Példaként említette a terrorizmust és “az orosz agressziót” is. Szent-Iványi István ugyanakkor leszögezte: egyelőre nem tudni, kik lesznek a külügyi vezetők, ezért csak óvatos következtetéseket lehet levonni. Kitért arra is: külön kell választani, hogy az elnökválasztás eredménye miként érinti Magyarországot általában és miként a magyar kormányt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.