Trump győzelme

Merkel együttműködést ajánlott Trumpnak

Angela Merkel német kancellár szerdán gratulált Donald Trumpnak az amerikai elnökválasztáson aratott győzelméhez.

2016.11.09 12:37MTI

A kancellár berlini sajtónyilatkozatában kiemelte: Németországnak az Európai Unión kívül az Egyesült Államokkal van a "legmélyebb kapcsolata".

A két országot értékek kötik össze: "a demokrácia, a szabadság, és az ember jogainak és méltóságának tisztelete, függetlenül származástól, bőrszíntől, vallástól, nemtől, szexuális orientációtól vagy politikai meggyőződéstől" - húzta alá Angela Merkel.

Hozzátette, hogy "ezen értékek alapján szoros együttműködést" ajánl az Egyesült Államok következő elnökének, Donald Trumpnak.

A partneri kapcsolat az Egyesült Államokkal "a német külpolitika egyik alapköve, és az is marad". Együtt kell megküzdeni a kor nagy kihívásaival, közösen kell tenni a társadalmi és gazdasági jólétért, az "előrelátó klímapolitikáért", harcolni a terrorizmus, a szegénység és a betegségek ellen, a szabadságért és a békéért Németországban, Európában és a világban - mondta Angela Merkel.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke pártpolitikusként és kormányfőként sem kommentálta a választási kampány során az elnökjelöltek tevékenységét, ellentétben a koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) vezetőivel, akik élesen bírálták Donald Trumpot, például Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter a gyűlölet prédikátorának nevezte a republikánusok győztes jelöltjét.

Angela Merkel a megválasztott elnöknek gratuláló nyilatkozatában röviden a kampányra is kitért. Mint mondta, az idei választási kampány "különleges, részben nehezen elviselhető konfrontáció volt" egy "régi, tekintélyes demokráciában".

Aláhúzta, hogy az ország határain "messze túlmutató jelentősége van annak, hogy az amerikai nép kit választ meg elnökének szabad és tisztességes választáson", mert az elnöki pozícióból fakadó felelősség az Egyesült Államok "hatalmas gazdasági ereje, katonai potenciálja és kulturális befolyása miatt a világon szinte mindenütt érezhető".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.