Amerikai elnökválasztás

Eldőlt: Donald Trump az Egyesült Államok következő elnöke

Hatalmas meglepetésként, a közvélemény-kutatók előrejelzéseire rácáfolva a republikánus elnökjelölt nyerte meg az amerikai elnökválasztást. Donald Trump egy sor olyan billegő államban nyert, ahol korábban a demokraták győzelmét vetítették előre.

2016.11.09 08:15ma.hu

FRISS - 8:33

Donald Trumpot, a Republikánus Párt jelöltjét választották meg az Egyesült Államok 45. elnökévé - jelentette az NPR amerikai közszolgálati rádió.

screenshot

A felmérések és az exit poll adatok is azt jelezték, hogy Hillary Clinton szoros küzdelemben felülmúlja durva kijelentéseiről elhíresült republikánus ellenfelét. A hajnali órákban azonban bombameglepetésként tapasztalták az elemzők, hogy a legfontosabb csatatérállamokban Trump tartós előnyre tett szert.

Az AP híradása szerint egy sor csatatér állam után Pennsylvaniát is megnyerte a milliárdos üzletember, így a megszerzett 20 elektorral már biztossá vált, Donald Trump lesz az Egyesült Államok következő elnöke. A milliárdos üzletembert jövő év elején iktatják be hivatalába.

A különböző híroldalak eltérő időben ítélik oda a különböző államok elektorait a várhatóan győztes jelöltnek. Jelen esetben a Fox News már Wisconsint már beszínezte pirosnak, amit a CNN még nem. Ez további 10 elektort jelent a milliárdos üzletembernek.

A RealClearPolitics elemző portál szerint Donald Trump oldalán jelenleg 277 elektor áll.

Elemzők: egyelőre bizonytalanság várható

A kampány kevés tartalmi elemet tartalmazott, és nem tudni milyen lesz a csapata, a szenátusi támogatottsága az új amerikai elnöknek, így egyelőre bizonytalanság lesz a jellemző - értékelték az amerikai elnökválasztás állását elemzők szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

A legfrissebb eredmények szerint a republikánus jelölt, Donald Trump nyerheti meg az elnökválasztást.

Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója kiemelte: hiába lesz republikánus többség a szenátusban, ha olyan szenátorok kerülnek vissza, akik korábban Donald Trump ellen voltak, így kérdéses milyen lesz a szenátusi támogatottsága. Emellett a jelöltnek sok olyan ígérete volt, amely nem igazán megvalósítható, nem tudni, igazán mit szeretne.

A külügyi intézet kutatója kiemelte, hogy most megnyílt egy világ a kívülállók számára. A "washingtoni elit zártsága és mítosza változni fog", ami a politika életre is hatással lesz. Mindkét oldalon megerősödhetnek a politikai mozgalmak. Kérdés hogy a "Trump-jelenség" egyszeri alkalom volt-e vagy demokratizálódik mindkét párt működése, az egyszerűbb tagok is kaphatnak-e beleszólást.

Fodor Csaba, a Nézőpont ügyvezetője azt hangsúlyozta: nem várható, hogy gyorsan, hatékonyan beindulna a kormányzás. Trump teljesen kívülálló a politikában, és ha ő nyer, a politikai szférában még tanulnia kell a mozgást. A Nézőpont elemzője szerint ha Trump mégsem nyerne, olyan antielit mozgalom jöhet létre, amely átformálhatja az amerikai klasszikus politika képét.

Kiemelte: komoly változások várhatók több területen, de ezekről egyelőre nem sokat tudni, mert a kampány kevés tartalmi elemet tartalmazott, elsősorban arról szólt, hogy mennyire tudják lejáratni egymást a jelöltek.

Pánik Japánban

Rendkívüli ülést tart Japánban a pénzügyminisztérium, a tőkepiaci felügyelet (FSA) és a jegybank szerdán, hogy elemezze az amerikai elnökválasztás következtében kialakult piaci helyzetet.

Párizs Washington szövetségese marad

Franciaország az Egyesült Államok szövetségese marad, de látnia kell, milyen új politikát folytat a következő amerikai elnök – hangsúlyozta szerdán Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter az amerikai elnökválasztás körvonalazódó – Donald Trump republikánus párti elnökjelölt győzelmét előrevetítő – eredményére reagálva.

Közben a Twitter közösségi oldalon Marine Le Pen, a francia jobboldali Nemzeti Front (FN) elnöke az amerikai elnökválasztás nyertesének nevezte Trumpot, és gratulált neki a győzelemhez. “Gratulálok az Egyesült Államok új elnökének, és a szabad amerikai népnek” – olvasható Le Pen üzenetében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.