Amerikai elnökválasztás

Trump nyerésre áll: zuhan a peso, csúcson az arany

A legtöbb billegő államban Trumpnak sikerült előretörnie, Clintonnak csodára lenne szüksége a győzelem megszerzéséhez. Országosan is Trumpnál az előny.

2016.11.09 07:00MTI/ma.hu

Századvég-elemző: az Egyesült Államokban teljes a döbbenet

Colleen Bell az amerikai nagykövetségen (MTI Mohai Balázs)

Teljes döbbenetté fordult át a hangulat az Egyesült Államokban, ahol az előzetes várakozásokkal ellentétben a republikánus jelölt Donald Trump áll nyerésre - nyilatkozta a Századvég kutatási igazgatója Floridából szerda reggel a Kossuth Rádiónak. Orbán Balázs a 180 perc című műsorban úgy vélekedett, hogy ez az eredmény a politikai szakirodalmat is újraírja.

A CNN összesítése szerint - magyar idő szerint szerdán, kora reggel - Trumpnak 238, Clintonnak 215 szavazata lehet az 538 tagú elektori kollégiumban, amelyben 270 voksra van szükség ahhoz, hogy valamelyikük az Egyesült Államok elnöke legyen. A konzervatív, a republikánusokhoz húzó Fox News 254-209-re teszi az állást.

A Századvég kutatási igazgatója elmondta: az elmúlt órákban Marco Rubio eredményváróján voltak, akit most újraválasztottak szenátorrá. Hozzátette: a demokraták, a mainstream média, de még a republikánusok körében is meglepetten fogadták az eredményt. Megjegyezte: még nincs meg a biztos végeredmény, de innen már nagyobb meglepetés lenne, ha végül mégsem Trump nyerne.

Orbán Balázs szerint mindez azt jelezheti, hogy több millió olyan fehér középosztálybeli ember szavazhatott most Trumpra, aki korábban nem vagy csak részben támogatta a republikánusokat. Emellett a kampány során Hillary Clinton mögött nem volt olyan tömegmozgalom, mint korábban Barack Obama mögött, Donald Trump mögött viszont igen - jegyezte meg.

A kutató szerint az Egyesült Államokat elitellenesség jellemzi, az embereknek elegük van abból, hogy a politikai elit nem hallja meg problémáikat.

Orbán Balázs szerint a mostani amerikai választás újraírja a politikával, politikacsinálással foglalkozó szakirodalmat.

Több kulcsfontosságú, úgynevezett csatatér tagállamban Trump vezet. Floridában és Ohióban kis többséggel ugyan, de a republikánus elnökjelölt győzött.

7.08 - Clinton nyert Nevadában

A csatatér államnak számító Nevadában Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje nyert egybehangzó előrejelzések szerint. Clinton ezzel hattal növelte elektori szavazatinak számát, de még így is jelentősen elmarad a republikánus elnökjelölt, Donald Trump mögött.

A Fox News televízió szerint szerint Trump nyert Wisconsinban, más források azonban ezt még nem erősítették meg.

6:45 - Megőrizhetik kongresszusi többségüket a republikánusok

Jelenleg mindkét házban a republikánusok vannak többségben, és ez valószínűleg így is marad, mert ha a demokraták ki is tudják egyenlíteni a jelenlegi 54-46-os republikánus többséget a szenátusban, szavazategyenlőség esetén a felsőház elnöki posztját is betöltő alelnök voksa dönt, aki az elnökválasztási verseny jelenlegi állása szerint nagyobb eséllyel lesz a republikánus Mike Pence és nem a demokrata Tim Kaine.

Többségben a republikánusok

Az amerikai szövetségi törvényhozás alsó- és felsőházában, a képviselőházban és a szenátusban is megőrizhetik többségüket a republikánusok a szerda hajnali részeredmények szerint.

Az AP amerikai hírügynökség által közölt részeredmények szerint a republikánusok többsége a képviselőházban a jelenlegi 247 mandátumról 218-ra csökken, de ez is elég, hogy megőrizzék uralmukat a képviselőházban, ahol hat éve többségben vannak. A képviselőház mind a 435 tagját most választják. A 100 tagú szenátus 34 tagját választják meg az elnökválasztással párhuzamosan.

Jelenleg mindkét házban a republikánusok vannak többségben, és ez valószínűleg így is marad, mert ha a demokraták ki is tudják egyenlíteni a jelenlegi 54-46-os republikánus többséget a szenátusban, szavazategyenlőség esetén a felsőház elnöki posztját is betöltő alelnök voksa dönt, aki az elnökválasztási verseny jelenlegi állása szerint nagyobb eséllyel lesz a republikánus Mike Pence és nem a demokrata Tim Kaine. A szenátorokat hat, a képviselőház tagjait pedig két évre választják.

6:32 – Clinton győzött Nevada államban

A demokrata jelöltnek már a korai szavazás időszakában is erős spanyolajkú bázisa volt, akik elegendő támogatást biztosítottak neki az előny megtartásában. Nevada megnyerésével hat elektori szavazattal lett gazdagabb Clinton – jelentette az AP hírügynökség.

6:22 – Újabb Trump siker egy csatatér államban

Iowában is a republikánus elnökjelölt győzött – erősítette meg a CNN és a Fox News. Trump nyerni tudott Georgiában, a Fox szerint Wisconsinban is, továbbá Michiganben is vezet, de ott egyelőre túl szoros az eredmény, és még nem lehet megmondani, ki nyeri a választást.

6:05- Elektorok becslése

a Guardian alapján: Trump: 244 – Clinton: 209

a Fox alapján: Trump: 254 – Clinton: 209

a CNN alapján: Trump 232 – Clinton: 209 az AP alapján: Trump: 244 – Clinton: 209

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.