Illegális bevándorlás

Tévedésből több mint 800 bevándorló kapott állampolgárságot

A szövetségi adatbázisokból összesen 315 ezer olyan bevándorló ujjlenyomata hiányzik, akik ellen kitoloncolási parancs van érvényben vagy szökésben lévő bűnözők.

2016.09.20 02:30MTI

Az amerikai kormány legalább 858 olyan bevándorlónak adott tévedésből állampolgárságot, akik kitoloncolási eljárás alatt álltak - derült ki a belbiztonsági minisztérium hétfőn közzétett belső vizsgálatából.

A szaktárca jelentése szerint a bevándorlók különböző neveket és születési dátumokat használtak, amikor az amerikai állampolgársági és bevándorlási ügyek hivatalához fordultak honosításuk ügyében, s ezekre az ellentmondásokra azért nem derült fény, mert a kormány adatbázisaiból hiányoztak a kérvényezők ujjlenyomatai.

A jelentés név szerint nem azonosítja a szóban forgó bevándorlókat, de a vizsgálat készítői közölték, hogy valamennyien vagy olyan országból valók, amelyek nemzetbiztonsági szempontból aggodalmat jelentenek az Egyesült Államok számára, vagy pedig olyan szomszédos országokból, ahol nagy számban előfordulnak bevándorlási csalások.

A vizsgálati jelentésből kiderül, hogy a szövetségi adatbázisokból összesen 315 ezer olyan bevándorló ujjlenyomata hiányzik, akik ellen kitoloncolási parancs van érvényben vagy szökésben lévő bűnözők. Az információs hézag oka, hogy a régebbi, papír alapú adatokat soha nem vezették be az állampolgársági hatóság és az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által az 1990-es években létrehozott ujjlenyomat-adatbázisokba, így azokra elektronikusan nem lehet rákeresni.

A jelentés készítői hozzáteszik, hogy a kormány legalább 2008 óta tud erről az információs hézagról és annak az állampolgársággal kapcsolatos döntésekre gyakorolt hatásáról.

A belbiztonsági minisztérium jelentésében javasolta, hogy a kormány vizsgáljon felül minden egyes olyan honosítással kapcsolatos döntést, ahol a hatóságok hibáztak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.