Fegyverkezés

Határidőt szabtak a világ összes kazettás bombájának eltüntetésére

Genfben megállapodás született szerdán arról, hogy 2030-ra számolják fel a világ összes kazettás bombáját, és tisztítsák meg azokat a területeket, ahol ilyen, fel nem robbant fegyverek lehetnek.

2016.09.07 21:36MTI

"Nagyon fontos és nagyon pozitív politikai nyilatkozat született. Ez igazi előrelépés. Határidőt állapítottunk meg arra, hogy a világ megszabaduljon ezektől a borzalmas fegyverektől" - jelentette be a tárgyalások helyszínén, Genfben tartott sajtótájékoztatóján Henk Cor van der Kwast holland diplomata, aki a kazettás bombák betiltásáról kötött nemzetközi konvenció soros elnöke.

A háromnapos értekezleten 119 ENSZ-tagállam képviselői vettek részt.

A kazettás bomba sok kisebb robbanótöltetet tartalmaz, amelyeket a hordozó repülőeszközről való leoldás után még a levegőben egy előre meghatározott nagyságú területen szétszórja. Ezek a fegyverek pontos célzásra nem alkalmasak, és rendkívül veszélyesek a civil lakosságra még a háborús konfliktusok után is, ugyanis nem mindig robban fel az összes töltet.

A fegyvereket egy 2008-as nemzetközi egyezmény 2010-es hatályba lépéssel betiltotta, de a fegyverexportőr nagyhatalmak, az Egyesült Államok és Oroszország nem írták alá a dokumentumot. 

A tagországok tíz évet kaptak a területük megtisztítására. Jelenleg 24 olyan országot tartanak számon, amelynek a területén fel nem robbant kazettás bombák lehetnek. Irak és Laosz kivételével a bombamentesítés sokkal az előírt határidő előtt, akár 2020-ra sikerülhet. 

A fegyvert betiltó konvenció aláírói közül eddig 29 állam számolta fel a készleteit belőle. Tíznek ezt még meg kell tennie a 2030-as határidő előtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.