Toxikus

Ausztrália 120 millió dollárt követel a Nagy-korallzátonyt megrongáló kínai hajótól

Az ütközéskor megrongálódott nehézolaj-szállító hajóból sok száz kilogrammnyi mérgező anyag is került a vízbe.

2016.09.06 15:44MTI

Az ausztrál kormány 120 millió ausztrál dollárt (25 milliárd forintot) akar behajtani a bíróságon annak a kínai hajónak a tulajdonosaitól, amely 2010 áprilisában megrongálta a Nagy-korallzátonyt.

Az ausztrál szövetségi bíróság tárgyalásán elhangzott, hogy az ütközéskor megrongálódott nehézolaj-szállító hajóból sok száz kilogrammnyi mérgező anyag – főleg a hajótestet borító súlyosan toxikus ón – is került a vízbe. Az ón meggátolja, hogy a hajótesten megtapadjanak a vízi organizmusok.

A szállítótartályokból az olajat még a baleset után kiszivattyúzták, majd a hajót elvontatták. A tengerbiológusok szakvéleménye szerint a 40 hektáron szétterült mérgező hulladékot el kell távolítani a térségből.

A korallzátonyon hat éve megfeneklett Shen Neng-1 kínai szállítóhajó a Shenzen Energy Transport tulajdonában van. A cég képviselője azzal érvelt, hogy a korallzátony természetes módon önmagától is rendbe jön idővel, ezért a vállalatnak nincs miért fizetnie. Az alperesek a vizsgálati módszert is megkérdőjelezték, amellyel a terület ónszennyezettségét kimutatták.

A hajót biztosító London P &I Club közleményben jelezte, hogy irreálisnak tartja az ausztrál kormány követelését a keletkezett károk elhárításának költségeiről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.