Nők és gyermekek szívták be a mérget

Mérges gáz jött az orosz helikopter lelövése után

Szíriai felkelők állítása szerint felségjelzés nélküli géppel érkező támadók mérges gázt dobtak le az előző nap lezuhant orosz helikopter közelében fekvő településen.

2016.08.02 15:40MTI

Egy jelzés nélküli helikopter mérges gázzal töltött konténereket dobott le keddre virradóra az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány Szarakib nevű településére, amelynek közelében az előző nap lelőttek egy orosz katonai szállító helikoptert. Ezt állítja a felkelők kezén lévő terülten működő egyik mentőszolgálat.

Többségében nők és gyerekek szívták be a mérget

A szíriai polgári védelem egyik szóvivője szerint a lázadók kezén lévő tartományban 33 ember, többségükben nők és gyermekek szenvedtek egészségkárosodást a szarakibi gáztámadástól.

A csoport, amely kutatást-mentést végző önkéntesek összefogásaként azonosítja magát, közzétett a YouTube videomegosztó oldalon egy felvételt, amelyen nyilvánvalóan légzési nehézségekkel küszködő embereknek oxigénmaszkokat nyújtottak át polgári védelmi egyenruhások.

Klórgáz lehetett

Reuters

A mentőszolgálat szerint az alkalmazott vegyszer klórgáz lehet, de biztosan nem tudták megállapítani. “Mérges gázt tartalmazó, közepes méretű hordókat dobtak le. A szíriai polgári védelem ugyanakkor nem tudta meghatározni, hogy milyen típusú gázt (vetettek be)” – közölte a szóvivő.

Abdel-Aziz Baríh, a településen dolgozó egyik orvos ugyanakkor a BBC-nek elmondta: keddre virradóan két klórgázzal töltött tartályt dobtak le. “Tudjuk, hogy klórgázról van szó, mert korábban már volt ilyen támadás, így ismerjük szagát és tüneteit…28 megerősített mérgezéses esetünk van, javarészben nők és gyerekek” – tette hozzá.

No komment

Sem a damaszkuszi kormány, sem orosz szövetségesei egyelőre nem kommentálták az eseményeket.

A szóvivő szerint ez már a második eset, hogy Szarakib város ellen mérgesgáz-támadást intéztek, míg Idlíb-szerte a szíriai konfliktus kitörése óta kilenc – feltételezhetően klórgázzal kapcsolatos – incidensről tudnak.

A szíriai polgárháborúban szemben álló felek az eddig történt vegyifegyver-támadásokért kölcsönösen egymást tartják felelősnek, illetve tagadták, hogy saját maguk használnának ilyen jellegű fegyvereket.

Mind az öten meghaltak a helikopteren

Reuters

Hétfőn Szarakib környékén lelőttek egy Mi-8-as típusú orosz katonai helikopter, amelynek mind az öt utasa életét vesztette. Moszkvai értesülések szerint a helikopter humanitárius segélyt szállított a szíriai kormányerők által ostromolt Aleppóba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.