Müncheni lövöldözés

Azt hitték, terroristák - hajtóvadászat volt két ember ellen, akik csak a lövöldözés elől menekültek

München teljes területén zajlott a kutatás utánuk. Júniusban a Tel-avivi merénylet során véletlenül nyújtott menedéket az egyik menekülő merénylőnek egy rendőr: hazavitte, majd feleségére és gyerekére bízta.

2016.07.23 09:12MTI/ma.hu

Pánik tört ki Münchenben péntek kora este, az első riasztás nagyjából 17.50-kor futott be a rendőrséghez. Mint azóta kiderült, egy 18 éves német-iráni kettős állampolgár lövöldözött, de azt még nem tudni, hogy a fegyver milyen típusú és hogyan szerezte.

A fiatalember egy gyorsétteremben kezdett mészárolni a München északi részén lévő olimpiai parki bevásárlóközpontnál, majd a gyorsétterem előtt és a bevásárlóközpontban is lövéseket adott le.

Kezdetben szemtanúk beszámolói alapján úgy tűnt, hogy hárman kezdtek lövöldözni, mert két ember egy autóval feltűnően gyorsan távozott a helyszínről.

A bajor tartományi rendőrség és a szövetségi rendőrség valamennyi egységét mozgósította a terrorgyanúsként besorolt lövöldözés megállítására. A tömegközlekedést az egész városban leállították, és este a Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaság szerint kiürítették és bezárták a főpályaudvart. Több helikopterrel Münchenbe érkezett a német rendőrség különleges terrorelhárító különítménye, a Grenzschutzgruppe 9 (GSG9). Az alakulatok nagy erőkkel kutattak az "elkövetők" után München teljes területén.

Időközben megtalálták őket és megállapították, hogy nincs közük a bűncselekményhez.

Mint ismeretes, még júniusban egy szolgálaton kívüli rendőr nyújtott menedéket az egyik menekülő tel-avivi merénylőnek, mert nem tudta, hogy ő is részese a gyilkosságoknak.

Mikor éppen csatlakozott a merénylők utáni hajtóvadászathoz, egy sokkos állapotban lévő, menekülő fiatalemberbe botlott, aki csak annyit tudott mondani, hogy "vizet, vizet". A segítőkész rendőr ezért bevitte otthonába, leültette, és családjára bízta a férfi ellátását, ő pedig fogta pisztolyát, és a támadók üldözésére sietett.

Amikor a biztonságiakkal együtt elfogta a Szaróna negyedben lövöldöző egyik terroristát, észrevette, hogy ugyanúgy, Izraelben szokatlanul elegánsan van felöltözve. A meglőtt merénylőt látva a rendőr rögtön rájött, hogy egy másik menekülő terroristát vitt haza lakásába, ahol felesége és annak szülei voltak. Ekkor saját elmondása szerint "mint egy rakéta" azonnal hazarohant.

Szinte betört saját otthonába, ahol családja körében megtalálta, majd azonnal megbilincselte a nappaliban, a heverőn ülő riadt, és még mindig egész testében remegő 21 éves palesztin terroristát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.