Hiába kért menedékjogot spanyol földön

Oszama Bin Laden fiát lakhelyéről, Egyiptomból is kiutasították

Jelenlegi lakhelyéről, Egyiptomból is kiutasították Omar bin Ladent, az al-Kaidát alapító terroristavezér magát pacifistának mondó fiát, miután hiába kért politikai menedékjogot Spanyolországban - közölte vasárnap a férfi felesége.

2008.11.09 15:56MTI

Egy meg nem nevezett kairói repülőtéri forrás elmondta: utasították Omar bin Ladent, hogy egy Katarba induló repülőgépre szálljon föl, miután ő ezt az országot választotta kitoloncolása úti céljául, hiszen mint szaúdi állampolgár, valószínűleg beléphet a kis perzsa-öbölbeli országba.

A spanyol hatóságok szombat délután tették fel a 27 éves fiatalembert egy Egyiptomba tartó repülőgépre.

Ő és felesége, a brit állampolgárságú Zaina asz-Szabáh bin Laden megérkezett a kairói repülőtérre, de a rendőrség azonnal őrizetbe vette és kihallgatta a férfit - mondta el telefonon a feleség, aki a légikikötőben álló egyik repülőgépből beszélt.

Az idézett repülőtéri forrás elmondta, hogy Omar bin Laden kihallgatása több órán át tartott. Arra voltak kíváncsiak a hatóságok, hogy miért kért menedékjogot Spanyolországban.

Omar bin Laden hétfőn érkezett Madridba Kairóból. A spanyol hatóságok kikérték az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) véleményét, majd annak birtokában megtagadták tőle a letelepedést. A hét elejétől egészen szombatig Madrid Barajas repülőterén, tranzitterületen várakozott, míg fellebbezését elbírálták.

Felesége szerint a spanyol hatóságok azzal az érvvel utasították el férje kérelmét, hogy biztonságban van Egyiptomban. A döntés törvénytelen, mert arra hivatkoztak, hogy vissza fogják őt fogadni Egyiptomban - tette hozzá.

A pár még Madridban kiadott egy közleményt, amely szerint a spanyolországi menedékkérelemnek semmi köze az egyiptomi hatóságokhoz, sőt nagyon hálásak Kairónak azért, hogy az utóbbi időben az országban élhettek.

Omar bin Laden kérelmét ügyvédje, Bianca Sharma szerint politikai okokból utasították el. Védence arra hivatkozva kért spanyolországi menedéket, hogy az arab országok nem biztonságosak számára - tette hozzá az ügyvédnő.

Korábban a pár Nagy-Britanniába akart utazni, de a férj nem kapott beutazási engedélyt. Omar, aki Oszama bin Laden 19 fiának egyike, ugyan nem tagadta meg az apját, de magáról azt hangoztatja, hogy a béke követe akar lenni a muszlim világ és a Nyugat között.

Apját saját elmondása szerint utoljára 2000-ben látta Afganisztánban. A bulvársajtóban tavaly meglehetősen nagy vihart kavart, hogy feleségül vette az 52 éves brit Jane Felix-Browne-t, aki azóta felvette a Zaina asz-Szabáh nevet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.