Állásfoglalás

Ferenc pápa: Egyre rémisztőbb a megosztottság Európában

Az embereket és társadalmakat elválasztó, látható falakon kívül olyan láthatatlan, emberi szívekben emelkedő falak is léteznek, amelyek megosztják Európát, s amelyek félelemből, agresszivitásból, egymás meg nem értéséből épülnek fel.

2016.07.02 19:01MTI

Ezt hangsúlyozta Ferenc pápa szombati üzenetében, amelyet egy müncheni nemzetközi egyházi konferencia résztvevőihez intézett.


A katolikus egyházfő a találkozó zárónapján levetített videóüzenetében Európa egyre rémisztőbb megosztottságára hívta fel a figyelmet. Kifejtette: nemcsak látható falak vannak, hanem olyan láthatatlan falak is, amelyek az emberi szívekben emelkednek, és egyre inkább megosztják Európát. Ezeket a falakat a félelem, az agresszivitás építi fel, akárcsak az eltérő származású és vallási meggyőződésű emberek iránti meg nem értés. “A politikai és gazdasági önzés falai” ezek, nem tisztelik az emberek életét és méltóságát – mondta a pápa.

Hangoztatta: az Öreg Kontinens ma már egy bonyolult, erőteljes mozgásban lévő világban fekszik, olyan világban, amely egyre globalizáltabb és egyre kevésbé eurocentrikus. Ilyen környezetben e földrésznek újból fel kell fedeznie önmagában az egység iránti elhivatottságát – tette hozzá.

Ennek szellemében felszólította a kontinens minden országát, hogy “újfajta európai szellemben” alkossa újra az egységet, építsen hidakat, hogy felülkerekedhessenek a nyílt vagy lappangó konfliktusokon, és az embert helyezzék a középpontba. A pápa szerint csak így válhat Európa nyitott és befogadó kontinenssé, amely képes folytatni az együttműködés különböző formáit nem csupán gazdasági, hanem szociális és kulturális téren is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.