Vatikán

Ferenc pápa határokat feszeget: a keresztényeknek bocsánatot kell kérniük a melegektől

A pápa vasárnap azt nyilatkozta, hogy a keresztények tartoznak egy bocsánatkéréssel a homoszexuálisoknak és más olyan csoportoknak, amelyeket megbántott az egyház.

2016.06.27 15:43MTI

„Megismétlem azt, amit a katolikus egyház katekizmusa mond ki, miszerint senkit nem szabad kiközösíteni, és tisztelni valamint pásztori lélekkel kell segíteni mindenkit” – fogalmazott Ferenc pápa a háromnapos örményországi látogatásáról visszatérve tartott sajtótájékoztatón.

„Az egyháznak bocsánatot kell kérni, amiért sokszor nem megfelelően viselkedett. És mikor azt mondom egyház, akkor a keresztényekre gondolok, hiszen az egyház szent, mi pedig bűnösök vagyunk” – tette hozzá a Vatikán első embere.

Ferenc pápa gyakorta tér ki sajtótájékoztatón olyan, az előzetes forgatókönyvekben nem szereplő témákra, amelyekkel kapcsolatban szerinte a keresztény egyházközösségnek a bocsánatot kell keresnie. Ilyen témák például a kereszténység nevében elkövetett történelmi bűnök – írj a CNN.

„Úgy vélem, hogy az egyháznak nem csak a homoszexuálisoktól kellene bocsánatot kérnie, hanem mindenkitől, akiket valaha megbántottak: a szegényektől, a kihasznált nőktől, a munkára kényszerített gyermekektől” – jelentette ki a pápa. James Martin jezsuita pap „úttörő pillanatnak” nevezte a pápa kijelentését.

Hozzátette, „amíg II. János Pál pápa 2000-ben számos kisebbségtől kért bocsánatot, mint például a zsidóktól, a bennszülöttektől, bevándorlóktól és a nőktől,

De az LGBT (Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok és Transzneműek) közösségtől soha egyetlen egy pápa nem kért bocsánatot.”

A katolikus melegjogi csoport, a New Ways Ministry ügyvezető igazgatója, Francis DeBernardo egyenesen azt mondta a pápai sajtótájékoztatót követően, hogy ez egy „mérhetetlen gyógyító áldás.” Majd hangsúlyozta, „korábban soha egyetlen egy katolikus egyházfő sem volt ennyire nyitott az LGBT közösség felé, mint Ferenc pápa.”

A pápai kijelentés előzményeként egy német bíboros azt nyilatkozta, hogy a katolikus egyháznak bocsánatot kellene kérnie a homoszexuálisokkal szemben tanúsított negatív viselkedésért.

Ferenc egyébként 2013-ban már egy sajtótájékoztatón hangot adott liberális véleményének. Akkor azt mondta, „ki vagyok én, hogy megítéljem a homoszexuálisokat?”

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.