Illegális bevándorlás

Migránsok rohamoztak meg a spanyol határt

Az év eleje óta ez a tizedik hasonló, nagyobb migránscsoportot érintő incidens.

2016.06.26 15:45MTI

Több mint száz migráns rohamozta meg vasárnap Marokkó felől a Melilla észak-afrikai spanyol enklávé körül felhúzott, hat méter magas határkerítést, és közülük mintegy harmincnak sikerült a városba jutnia - közölte Irene Flores, a helyi hatóságok egyik szóvivője.

Becslések szerint közel százhúszan próbáltak meg átmászni a kerítésen, és az év eleje óta ez a tizedik hasonló, nagyobb migránscsoportot érintő incidens.

A spanyol enklávék, Ceuta és Melilla európai uniós területek Észak-Afrikában, és minden évben több ezren próbálnak meg illegálisan bejutni ezekre.

Kizárólag ebben az évben több mint húszezren próbáltak meg átmászni a szögesdróttal ellátott magas kerítésen, hogy Melillába jussanak, közülük többen megsérültek. Vannak, akik a Földközi-tenger felől próbálják meg megközelíteni az enklávét, közülük sokan vízbe fulladtak.

Január óta mindössze ötven migránsnak sikerült az enklávé területére lépni.

A hatóságok egy ideje megerősítették jelenlétüket az enklávé Marokkó felőli oldalán.

A spanyol biztonsági erők legtöbb esetben az “azonnali visszaküldés” gyakorlatához folyamodnak. Eszerint azoknak a migránsoknak, akiknek nem sikerül teljesen átlépni a határt, esélyt sem adnak arra, hogy a nemzetközi humanitárius jog értelmében menedékkérelemért folyamodjanak, hanem azonnal kitoloncolják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.