Illegális bevándorlás

Új migrációs stratégiát javasolnak a németek és a franciák

Erős Európa a bizonytalanság világában címmel mutattak be egy kilenc oldalas tervezetet.

2016.06.26 14:53MTI

Németország és Franciaország külügyminiszterei Erős Európa a bizonytalanság világában címmel kilencoldalas tervezetet mutattak be, amelyben új közös európai biztonságpolitikai és migrációs stratégiát javasolnak, valamint a gazdasági konvergencia erősítését helyezik kilátásba.

A Reuters brit hírügynökséghez vasárnap eljuttatott dokumentumban Frank-Walter Steinmeier német külügyi tárcavezető és francia kollégája, Jean-Marc Ayrault azt írja, jobban kell összpontosítani a lényegre és az európai polgárok konkrét elvárásainak teljesítésére ahhoz, hogy az európai projekt “csendes és alattomos eróziója” megelőzhető legyen.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője vasárnap, két nappal az EU-csúcsot megelőzően a Corriere della Sera című olasz napilapnak úgy nyilatkozott, hogy a brit referendum “sokkját” követően az európai közösségnek olyan kezdeményezéseket kell tennie, amelyek megerősítik a polgárok Brüsszelbe vetett bizalmát.

“A világ rendkívül törékeny állapotban van. Mi, európaiak rendelkezünk ennek a helyzetnek a kezeléséhez szükséges eszközökkel. Közös alapra kell helyezkednünk partnereinkkel, mindenekelőtt a Földközi-tenger térségében fekvő szomszédos országokkal és Afrikával, hogy mindegyikünk számára kölcsönösen előnyös megoldásokat találjunk” – szögezte le Mogherini.

Úgy vélte, hogy a Nagy-Britannia EU-ból való kilépését eredményező referendum pozitív sokkot jelenthet azok számára, akik eddig nem értettek bizonyos jelzésekből. “Meg kell érteni, Európára szükség van, és változtatni kell annak érdekében, hogy működőképesebb legyen.

Az EU megerősítését célzó új stratégiának mindenekelőtt a kulcsfontosságú területeken, a külpolitika, a védelem és a biztonság területén kell megvalósulnia” – mutatott rá a főképviselő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.