Egyhamar nem kapunk választ

Súlyosan megsérültek az egyiptomi gép adatrögzítői

Mindkét feketedoboz megsérült, így egyhamar nem kapunk választ arra, miért zuhant a Földközi-tengerbe az EgyptAir Párizsból Kairóba tartó járata.

2016.06.20 08:37MTI

Megkezdődött a májusban lezuhant egyiptomi repülő súlyosan megrongálódott feketedobozainak vizsgálata, de várhatóan hosszú időbe telik míg sikerül megjavítani a hang- és az adatrögzítőt.

A dobozokat csütörtökön és pénteken találták meg a Földközi-tenger fenekén, és hozták a felszínre. Vizsgálatuk Franciaországból és az Egyesült Államokból érkezett szakértők jelenlétében kezdődött. Első lépésként kiszerelték a memóriaegységeket, és nyolc órán át szárították egy katonai létesítményben.

Ha sértetlen maradt, a pilótafülke feketedoboza rögzítette a beszélgetéseket, a vészjelzők hangjait, és egyebeket, mint például a hajtóművek zaját, annak változását. Szakértők mindazonáltal nem hiszik, hogy túl sokat elárulna a felvétel a katasztrófa okáról. A másik feketedoboz adatrögzítője ígéretesebb, feltéve, ha chipje sértetlen.

A szakértők szerint további vizsgálatok szükségesek annak eldöntéséhez, hogy a dobozok memóriaegységeit meg tudják-e javítani Egyiptomban, vagy külföldre kell küldeni őket.

Az EgyptAir légitársaság Párizsból Kairóba tartó járata 66 emberrel a fedélzetén május 19-én tűnt el a Földközi-tenger felett a görögországi Kréta szigete és az egyiptomi partok között. A gép roncsait és feketedobozait háromezer méter mélyen találták meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.