Illegális bevándorlás

Embercsempészeket is kimentettek a tengerből Szicíliában

884 embert mentettek meg szombaton az olasz partoknál. 16 feltételezett embercsempész is utazott a Líbiából indult lélekvesztőkön, mentőmellény csak rajtuk volt.

2016.06.01 07:44MTI

Letartóztattak kedden Szicíliában 16 olyan feltételezett embercsempészt, akik a tengerből kimentett emberek között voltak - jelentette a helyi média.

Az illetők azon az olasz hajón érkeztek szombaton Cataniába, amelyen 884 megmentett ember utazott.

A hajó legénysége több olyan lélekvesztőről szedte össze a migránsokat, amelyek Líbiából indulva, nem messze az észak-afrikai ország partjaitól kerültek bajba - közölte az LA7 tévé.

Több kimentett migráns a tévé szerint arról számolt be, hogy fejenként ötszáz-ezer eurót (157-314 ezer forint) fizettek az embercsempészeknek a veszélyes átkelésért, miután több mint egy hónapot töltöttek valamelyik líbiai táborban.

"Csak az embercsempészeknek volt mentőmellényük. A hajókon a migránsok embertelen bánásmódban részesültek, előtte pedig a táborokban kenyéren és vízen éltek" - mondta egy helyi újságnak nyilatkozva Michelangelo Patane cataniai ügyész.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) közölte kedden, hogy legalább 880 migráns vesztette életét a Földközi-tengeren a múlt héten, és velük 2510-re nőtt azok száma, akik az év eleje óta meghaltak. Tavaly ugyanebben az időszakban 1855 haláleset volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.