Törvényhozás

Bizalmat kapott az új török kormány

A török parlament a Binali Yildirim vezette kormánynak jóváhagyta törvényhozói programját is.

2016.05.29 14:17MTI

Ismail Kahraman házelnök tájékoztatása szerint az új kormányt 315 igen és 138 nem szavazat mellett hagyta jóvá a törvényhozás. Yildirim a török államfő, Recep Tayyip Erdogan szoros szövetségesének számít és az elnökkel együtt részt vett a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) megalapításában.

A 60 éves politikust - aki korábban a közlekedési tárca élén állt - múlt vasárnap választották meg az AKP vezetőjének, majd Erdogan őt bízta meg az új kormány megalakításával is. Yildirim kinevezése egy újabb lépés afelé, hogy megvalósuljon Erdogan álma, az elnöki rendszer bevezetése Törökországban.

Az új török kormányfő Ahmet Davutoglut váltotta a tisztségben, aki az Erdogannal hetek óta tartó feszültség nyomán mondott le hivataláról. Davutoglunak bírálói azt vetették a szemére, hogy nem elég elkötelezett híve az elnöki rendszer bevezetésének. Yildirim viszont elsődleges fontosságú feladatként jelölte meg, hogy új alkotmányt fogadjanak el, és bevezessék az elnöki rendszert, amely Erdogan kezében összpontosítaná a hatalmat.

Az AKP-nek 317 mandátummal kényelmes többsége van az 550 fős parlamentben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.