Törökország

Új török miniszterelnök: az EU-nak tisztáznia kell álláspontját

Törökország nemcsak a vízummentesség megszerzésére, hanem a teljes jogú európai uniós tagságra törekszik.

2016.05.22 16:17MTI

Az Európai Uniónak tisztáznia kell álláspontját Törökország uniós tagságával és a migrációs válság közös megoldásáról szóló akciótervben betöltött szerepekkel kapcsolatban - jelentette ki Binali Yildirim, akit vasárnap a kormányon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) 2. rendkívüli kongresszusán egyhangúlag a párt elnökévé választottak, és így a távozó Ahmet Davutoglu után ő lesz Törökország új miniszterelnöke.

Recep Tayyip Erdogan török elnök nemrégiben megerősítette: Törökország nemcsak a vízummentesség megszerzésére, hanem a teljes jogú európai uniós tagságra törekszik.

Ankara Brüsszel nélkül is elkötelezett a demokrácia, az emberi jogokra vonatkozó szabályozások fejlesztése mellett - hangsúlyozta Yildirim a nyugati bírálatokra utalva.

A korábbi közlekedési, tengerészeti és hírközlési miniszter kijelentette: a legfontosabb cél felváltani a régi alkotmányt egy újjal, és bevezetni az elnöki rendszert, amely Recep Tayyip Erdogan államfő kezében összpontosítja a hatalmat. A politikus a "fényes Törökország megalapítójának és rettenthetetlen védelmezőjének" nevezte Erdogant. Az elnökre utalva úgy fogalmazott: "a te utad a mi utunk".

Yildirim, aki 2001-ben Erdogan mellett az AKP egyik alapító tagja volt, a török elnök régi szövetségese. Rövidebb-hosszabb megszakításokkal 2002. november 18. óta Törökország közlekedési minisztereként dolgozott. Jelentős sikereket ért el az ország infrastruktúrájának fejlesztésében.

A pártelnök hangsúlyozta: a terrorszervezetek elleni küzdelem ugyanabban a formában folytatódik a vezetőcserét követően is. Kiemelte: a Délkelet-Törökországban zajló katonai beavatkozás egészen addig tart, amíg a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) milicistái be nem fejezik akcióikat, és a kormány az állampolgárok biztonságát nem tudja szavatolni.

Bekir Bozdag igazságügyi miniszter olvasta fel Erdogan üzenetét, amelyet a jelenlévők felállva hallgattak végig.

"Azon a napon, amelyen köztársasági elnöknek esküdtem, az AKP és köztem megszakadt a jogi kötelék, de a kötődés szívemben soha meg nem szűnt, és remélem, nem is fog. Úgy vélem, az előttünk álló időszakban kiküszöböljük az államfő és a kormány közötti együttműködésre eddig negatívan ható tényezőket" - írta az államfő üzenetében.

Erdogan és Yildirim is megköszönte Davutoglunak eddig végzett miniszterelnöki munkáját.

Davutoglu felszólalásában hangsúlyozta: számára a kongresszus nem a búcsú, hanem a párt melletti hűség kifejezésének ideje.

A rendezvényre mintegy 6000 embernek küldtek meghívót. Kivételt képeztek Egyiptom, Izrael, Banglades, Szíria és Oroszország törökországi nagykövetei, valamint a kurdbarát Népek Demokratikus Pártjának (HDP) tagjai.

A helyszín biztonságáért 5800 rendőr felel.

Davutoglu a kora esti órákban nyújtja be lemondását Erdogannak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.