Illegális bevándorlás

Többtucatnyi migránst vett őrizetbe a görög rendőrség

Az elfogottak többsége Afganisztánból, az észak-afrikai térségből és Pakisztánból származik.

2016.05.17 13:59MTI

Többtucatnyi, a görög szárazföldre igyekvő migránst vett őrizetbe az utóbbi napokban a görög rendőrség az égei-tengeri Híosz és Leszbosz szigeteken - jelentette kedden a görög média.

Az elfogottak többsége Afganisztánból, az észak-afrikai térségből és Pakisztánból származik. A tájékoztatás szerint néhányan közülük teherautókba rejtőzve próbáltak meg feljutni a görög szárazföldre tartó komphajókra. "Egyesek a horgonyláncon másztak fel a kompokra" - mondta a parti őrség egyik illetékese a dpa német hírügynökségnek.

Görögországban a nyugat-balkáni migrációs útvonal márciusi lezárása óta több mint 50 ezer menekült és migráns gyűlt össze, bár a március 20-án hatályba lépett EU-török megállapodás nyomán jelentősen visszaesett a Törökországból a görögországi szigetekre illegálisan érkezők száma.

A menekültügyi alku értelmében ha utóbbiak helyben nem nyújtanak be menedékkérelmet, akkor a görög hatóságok visszaküldhetik őket az eurázsiai országba. A Leszboszon működő regisztrációs pontokon már több mint 4 ezren várnak kérelmük elbírálására.

12 ezer migránst küldött vissza Macedónia

Macedónia mintegy 12 ezer olyan migránst küldött vissza az elmúlt két hónapban Görögországba, akik illegálisan lépték át az országhatárt - írta a Ta Nea című görög napilap kedden a török állami hírügynökségre hivatkozva.

Észak-Görögországban számos csempészhálózat aktív, amelyek kisebb csoportokat szállítanak át Macedónia területére.

Eközben Görögországban nem növekedett jelentősen az újonnan érkezettek száma az elmúlt napokban: a hétvégén mindössze nagyjából 50-en tették meg az utat Törökország és az égei-tengeri görög szigetek között, míg az elmúlt napban csak 20 migráns érte el az Európai Unió területét.

Februárban még naponta mintegy kétezer migráns érkezett Görögországba az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint, míg márciusban 900, áprilisban pedig már csak 122 volt ez a szám. A görög válságstáb úgy tudja, hogy összesen 54 500 migráns és menedékkérő tartózkodik jelenleg az országban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.