Olimpia 2016

Felfüggesztették a brazil elnököt, 85 nap van még Rióig

Megindulhat a brazil államfő elmozdítására irányuló eljárás. A szenátus jóváhagyó döntése azt jelenti, hogy azonnali hatállyal felfüggesztik hivatalából a dél-amerikai országot 2011 óta irányító Dilma Rousseffet. A politikus parlamenti puccsnak nevezte elmozdítását.

2016.05.12 13:16MTI
FB official

Támogatásáról biztosította csütörtökön a brazil szenátus a Dilma Rousseff államfő elmozdítására irányuló eljárás megindítását. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy legfeljebb 180 napra azonnal felfüggesztik hivatalából az országot 2011 óta irányító brazil elnököt. A 81 tagú szenátusban 55 képviselő szavazott az eljárás megindítására, míg 22-en nemmel voksoltak.

Rousseff jelenleg második mandátumát tölti, amely elvileg 2018 végén járna le. Az államfői teendőket ideiglenesen Michel Temer alelnök látja majd el addig, amíg a szenátus a legfelsőbb bíróság részvételével megvizsgálja, megsértette-e a költségvetési törvényt Rousseff azzal, hogy két évvel ezelőtt újraválasztása érdekében kozmetikázta az államháztartási mérleget. A brazil elnök szerint egy "parlamenti puccs" áldozata.

Korrupció miatt eljárás indul a legfőbb brazil ellenzéki párt vezetője ellen

Korrupció miatt eljárás indul a brazil ellenzék vezetője, a két évvel ezelőtti elnökválasztáson Dilma Rousseff ellen alulmaradt Aécio Neves szenátor ellen, aki az államfő elmozdítását célzó eljárás megindításának egyik fő kezdeményezője - jelentette csütörtökön honlapján a brazil legfelső bíróság. A tájékoztatás szerint a testület elfogadta Rodrigo Janot főügyész május elején benyújtott keresetét, amelyben megvesztegetés és egy titkos liechtensteini családi számla birtoklása miatt kéri a szenátor elleni vizsgálat megindítását a Petrobras részben állami olajkonszern körüli korrupciós botrány keretében.

A főügyész a decemberben őrizetbe vett Delcido do Amaral szenátor vallomása alapján fordult a legfelső bírósághoz. Amaral szintén érintett a hatalmas belpolitikai vihart kavaró korrupciós botrányban, de büntetésének enyhítése érdekében együttműködik az ügyészséggel, és Nevesen kívül még több tucat másik kormánypárti és ellenzéki politikusra tett terhelő vallomást. Neves az ellenzék fő erejét adó Brazil Szociáldemokrata Párt (PSDB) elnöke, és részt vett azon a helyi idő szerint csütörtök hajnalban véget ért plenáris ülésen, amelyen megszavazták a Rousseff elleni jogi eljárás megindítását a költségvetési törvény megsértésének gyanúja miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.