Matuzsálemek

Szerbiai választások - 100 év felettiek a választói névjegyzéken

A szerbiai választói névjegyzékben több olyan személy is szerepel, aki még a 19. században született, azaz több mint százéves.

2016.05.09 19:25MTI

Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy választási csalás történt az április 24-i előre hozott parlamenti választásokon vagy korábban, sokkal inkább rámutat a szerbiai választói névjegyzék hiányosságaira, illetve elavultságára - írta hétfőn az Insajder.net.

Az oknyomozó hírportál rámutatott arra, hogy a hivatalos információk szerint a legidősebb szerb ember 107 évesen halt meg tíz nappal ezelőtt, arról pedig nincsenek adatok, hogy jelenleg ki a legidősebb állampolgár az országban. A választói névjegyzékben pedig csak Belgrád területéről legalább 23 olyan személy szerepel, aki az 1800-as évek végén született. Az Insajder.net információi szerint 117, 121 és 127 éves szavazópolgár is az urnák elé járulhatott (volna) a két héttel ezelőtti voksoláson, arról viszont nincsenek adatok, hogy valóban szavaztak volna ezek az emberek.

Az adatok azonban azért is adnak okot az aggodalomra - vélték az oknyomozó hírportál újságírói -, mert a választói névjegyzék elavultsága miatt nem lehet pontosan tudni, hogy hány szavazásra jogosult állampolgár él az országban, ez pedig lehetőséget biztosít a visszaélésekre. A köztársasági választási bizottság hivatalos adatai szerint a 7,2 milliós nyugat-balkáni országnak 6 739 441 választópolgára van.

A választói névjegyzékért az államigazgatási minisztérium felel, ott azonban az Insajder.net újságíróinak azt mondták: mindent megtesznek a hiányosságok felszámolása érdekében, és különböző szervektől kérték is a 90 év feletti választópolgárok ellenőrzését, a felelősség tehát nem őket terheli.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.