Szerbiai választások

Legalább 15 helyen meg kell ismételni a voksolást, változhat a végeredmény Szerbiában

Az ismétlés mintegy 18 ezer szavazót érint, voksaik pedig hatással lehetnek a jobboldali Szerbiai Demokrata Párt (DSS) és a Dveri mozgalom listájának bejutására.

2016.04.28 13:09MTI

Legalább tizenöt helyen meg kell ismételni a szerbiai előre hozott parlamenti választásokat, ami döntően befolyásolhatja két koalíciós lista sorsát, amely a bejutási küszöb környékén mozognak.

A szerbiai választási bizottságnak a nap folyamán kell közölnie, hogy összesen hány helyen ismétlik meg a választást a szabálytalanságok miatt, és hogy erre mikor lesz alkalom, a hét végén ugyanis a szerb ortodox húsvét miatt nem rendeznek voksolást.

Az ismétlés mintegy 18 ezer szavazót érint, voksaik pedig hatással lehetnek a jobboldali Szerbiai Demokrata Párt (DSS) és a Dveri mozgalom listájának bejutására, ők ugyanis jelenleg csupán hajszálnyira vannak az ötszázalékos küszöb felett, alig néhány tucattal van több szavazatuk a minimálisan szükségesnél. Ha bejutnak, ez az eredmény 13 képviselői helyet jelentene nekik. Hasonló a helyzet a Boris Tadic volt államfő vezette hárompárti koalícióval is, ők viszont körülbelül 1500 szavazattal tudták eddig megugrani a küszöböt, és így 5,03 százalékon állnak. A megismételt szavazás miatt ők is kieshetnek a parlamentből, és ezzel ugyancsak 13 képviselői helyet veszítenének.

Amennyiben a megismételt választás után mégsem kerülne be ez a két lista, szavazataikat a bejutó pártok között osztják el, így azok mandátumszáma növekedhet a 250 fős törvényhozásban.

Az érintett kis pártok egyébként türelmetlenek, szabálytalanságokra panaszkodtak a választási bizottság munkájában, és bírálták a testületet, mert a vasárnapi urnazárást követő 12 órában a voksok több mint 97 százalékát számolta össze, a hiányzó szavazatok sorsáról pedig napok óta nem tud dönteni. A DSS utcai tüntetéseket helyezett kilátásba, amennyiben a választások megismétlését követően nem jutna be a parlamentbe.

Aleksandar Vucic, a legtöbb szavazatot szerző jobbközép Szerb Haladó Párt elnöke kijelentette, a választások végleges eredményeinek kihirdetése után nagyon rövid időn belül megtartják a parlament alakuló ülését, és június elejéig a kormány is megalakulhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.