Másokat bíróság elé állítottak

Lemondott a vosztocsniji kudarcot okozó orosz vállalat vezére

A jelek szerint a cége által gyártott kábel meghibásodása miatt kellett egy nappal elhalasztani azt a rakétastartot, amellyel felavatták Oroszország új űrrepülőterét Vosztocsnijban.

2016.05.05 14:27MTI

Lemondott tisztségéről csütörtökön Leonyid Salimov, egy jekatyerinburgi vállalat vezetője, mert a jelek szerint a cége által gyártott kábel meghibásodása miatt kellett egy nappal elhalasztani azt a rakétastartot, amellyel - Vlagyimir Putyin elnök jelenlétében - felavatták Oroszország új űrrepülőterét Vosztocsnijban. Más cégvezetőket bíróság elé állítottak az űrközpont építése során elkövetett sikkasztásokért.

Salimovot, a jekatyerinburgi automatizálási tudományos és termelési egyesülés vezérigazgatóját előzőleg Dmitrij Rogozin űrhajózásért felelős miniszterelnök-helyettes utasítására Moszkvába rendelték, és a műszaki hiba okának kiderítéséig felfüggesztették hivatalából. A hivatalos vizsgálat az Iszvesztyija című napilap csütörtöki közlése szerint megállapította: a zavart az okozta, hogy az irányítórendszer egyik kábelét nem a tervezői dokumentációnak megfelelően gyártották le, arról hiányzott néhány csatlakozó.

Az új űrrepülőtér avatójaként április 27-re tervezett indítás kudarca miatt egyébként maga Rogozin és Igor Komarov, a Roszkoszmosz orosz űrkutatási vállalat vezérigazgatója is elnöki megrovásban részesült. A Kommerszant című napilap úgy értesült, hogy Putyin hiányosságokat állapított meg azzal kapcsolatban, ahogyan Salimov feladatkörét ellátta.

A Szojuz-2.1a típusú rakétát végül 24 órás késéssel, április 28-án indították útjára. A hordozó három műholdat állított pályára, amelyek egyikével, a SamSat-218D "nanoszputnyikkal" szerdán megszakadt a kapcsolat. Újabb rakétakilövést 2017-ig nem terveznek Vosztocsnijban.

Habarovszkban egyébként a távol-keleti körzeti katonai bíróság csütörtökön kezdte meg egy, a Vosztocsnij építésével kapcsolatos 5,2 milliárd rubeles (jelenlegi árfolyamon több mint 21,5 milliárd forint) sikkasztási ügy tárgyalását. A vádlott a Dalnyesztroj építőipari vállalat volt vezetője, Jurij Hrizman, annak fia, Mihail, a cég volt főkönyvelője, Vlagyimir Asihmin és a területi képviselőház volt elnöke, Viktor Csudov. A tárgyalás zárt ajtók mögött folyik, mert az ügy 300 kötetre rúgó dokumentációja államtitkokat is tartalmaz.

Április végén Moszkvában a Csendes-óceáni Hídépítő Vállalat (TMK) vezérigazgatóját, Igor Nyesztyerenkót ítélték három év és három hónap börtönre, mert csalással 104,5 millió rubelt (mintegy 450 millió forint) emelt el a Vosztocsnij költségvetéséből. A bíróság megállapította, hogy a csalássorozat értelmi szerzője a TMK igazgatótanácsának elnöke, Szergej Jugyin volt, akinek kezdeményezésére fantomcégeken keresztül lopták ki a pénzt a hídépítőből. Jugyin ügyében még nem zárult le a nyomozás.

A távol-keleti Ciolkovszkij (korábban: Uglegorszk) város mellett épülő Vosztocsnijban az eredeti tervek szerint 2015. november 30-án bocsátották volna fel az első rakétát, ám Putyin a munkálatok akadozása miatt, hat héttel a tervezett start előtt átütemezte az indítást áprilisra. Az épülő létesítmény kapacitásainak kereskedelmi értékesítése 2018-tól kezdődhet majd meg. Abban az évben 5, a továbbiakban pedig 8-10 felbocsátással számolnak évente.

A mintegy 700 négyzetkilométeren elterülő objektumot Oroszország fő polgári űrrepülőterének szánják. Azért építették meg, hogy az orosz űrprogramot függetleníthessék a szovjet időkben Kazahsztánban létrehozott bajkonuri űrközponttól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.