Oroszország

Három évre ítélték a Vosztocsnij űrrepülőteret építő egyik cég vezetőjét

Három évig és három hónapig tartó szabadságvesztésre ítélte csalás miatt pénteken egy moszkvai bíróság Igor Nyesztyerenkót, a Csendes-óceáni Hídépítő Vállalat (TMK) vezérigazgatóját, akinek cége részt vett Oroszország új, távol-keleti űrrepülőtere, Vosztocsnij kivitelezésében.

2016.04.29 15:00MTI

A bíróság megállapította, hogy a csalássorozat értelmi szerzője a TMK igazgatótanácsának elnöke, Szergej Jugyin volt, akinek kezdeményezésére fantomcégeken keresztül lopták ki a pénzt a hídépítőből. Nyesztyerenko a 2014. szeptember 8. és 2015. április 19. között végrehajtott bűncselekmények révén 104,5 millió rubelre (jelenlegi árfolyamon csaknem 450 millió forintra) tett szert jogtalanul.

A csalás megszervezésével vádolt Jugyin ügyében még nem zárult le a nyomozás. A vizsgálat során Nyesztyerenkótól 60, Jugyintól pedig 100 millió rubelt foglaltak le.

Vlagyimir Putyin elnök, aki csütörtök reggel részt vett a Vosztocsnijt felavató első rakétastarton, kijelentette, hogy az űrrepülőtér építésével kapcsolatban összesen hat bűnvádi eljárás indult.

A távol-keleti Ciolkovszkij (korábban: Uglegorszk) város mellett épülő Vosztocsnijban az eredeti tervek szerint 2015. november 30-án bocsátották volna fel az első rakétát, ám Putyin a munkálatok akadozása miatt, hat héttel a tervezett start előtt átütemezte az indítást. A három műholdat pályára állító Szojuz-2.1a típusú rakéta szerdára tervezett indítását azonban egy hibás vagy rosszul bekötött kábel miatt egy nappal el kellett halasztani.

A csütörtöki sikeres indítás után az elnök - sajtójelentések szerint hanyagságért - megrovásban részesítette Dmitrij Rogozint, az űrhajózást felügyelő miniszterelnök-helyettest, Igor Komarovot, a Roszkoszmosz orosz űrkutatási vállalat vezérigazgatóját és Leonyid Salimovot, a kábelt előállító automatizálási tudományos és termelési egyesülés vezérigazgatóját is. (Az első két tisztségviselő megrovását a Kreml hivatalosan is megerősítette.)

A nagy médiafigyelem mellett felavatott Vosztocsnij űrközpont a tervek szerint csak 2017-ben kezdi meg üzemszerű működését. A létesítmény kapacitásainak kereskedelmi értékesítése 2018-tól kezdődhet majd meg. Abban az évben 5, a továbbiakban pedig 8-10 felbocsátással számolnak évente.

A mintegy 700 négyzetkilométeren elterülő objektumot Oroszország fő polgári űrrepülőterének szánják. Azért építették meg, hogy az orosz űrprogramot függetleníthessék a szovjet időkben Kazahsztánban létrehozott bajkonuri űrközponttól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.