Migráció

Felgyújtotta magát egy fiatal nő egy ausztrál menekülttáborban

Egy hét leforgása alatt ez már a második ilyen eset az Ausztráliába eljutni próbáló menekültek körében.

2016.05.03 11:57MTI

Ausztrália kedden a menekültek ügyvédeire hárította a felelősséget az incidensek miatt, mondván, hogy "bátorítják" a menedékkérőket ilyen önmaguknak ártó cselekedetek elkövetésére.

Ausztrál illetékesek szerint a 21 éves szomáliai nőt válságos állapotban szállították a szigetállamból egy ausztráliai kórházba. A múlt héten is történt egy hasonló eset, akkor egy 23 éves iráni férfi gyújtotta fel magát Naurun, tiltakozva az ellen, ahogyan bántak vele. A férfi belehalt sérüléseibe.

Peter Dutton ausztrál bevándorlási miniszter keddi canberrai sajtótájékoztatóján elismerte, hogy megszaporodtak a táborokban a menekültek önmaguknak ártó cselekedetei, de a felelősséget ezekért a tettekért a menekültek jogi képviselőire hárította. Azt mondta, azt a hamis reményt táplálják bennük, hogy letelepedhetnek Ausztráliában. Szerinte bizonyos ügyvédek egyenesen bátorítanak egyes menekülteket arra, hogy kárt tegyenek önmagukban. A közelmúltbeli önégetések elkövetői szerinte nem az életkörülményeik, nem is az egészségügyi ellátás vagy pénzügyi támogatás hiánya miatt vetemedtek ilyen tettekre.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) azonban azon az állásponton van, hogy a közel-keleti, afganisztáni és dél-ázsiai erőszak elől menekülő menedékkérőkkel történt incidensek a szigorú ausztrál menekültpolitika következményei. A szervezet közleményében felhívta a figyelmet arra, hogy ezek az emberek már sok mindenen keresztülmentek, a háborúk és üldöztetés elől menekülve traumákat szenvedtek. Az UNHCR szerint az egészségügyi szakértők között egyetértés van abban, hogy a fogvatartási körülmények és a szigeteken zajló menekültügyi eljárások óriási fizikai és mentális egészségügyi problémákat okoznak.

Ausztrália elfogja és a csendes-óceáni szigetországba, Nauruba, valamint a Pápua Új-Guineához tartozó Manus szigetre szállítja a partjaihoz embercsempészek hajóin érkező embereket. A befogadás fejében Ausztrália anyagi ellentételezésben részesíti ezeket a szigetállamokat. Az ausztrál hatóságok a Naurun elszállásolt mintegy ötszáz menekült tudomására hozták, hogy sohasem telepedhetnek le Ausztráliában. A pápua új-guineai kormány pedig elrendelte a 850 fős manusi menekülttábor bezárását, miután a legfelsőbb bíróság törvénytelennek minősítette a létesítmény működését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.