Terrorizmus

Jódot kap minden belga háztartás

A jód a pajzsmirigyet védi a radioaktivitással szemben.

2016.04.28 15:37MTI

Minden belga háztartásnak jódot osztanak a belga egészségügyi minisztérium döntése alapján - írta a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap csütörtökön.

Maggie De Block egészségügyi miniszter tájékoztatása szerint a megelőző intézkedés keretében nemcsak az atomerőművek közelében lakók kapnak jódtablettát, hanem az egész ország valamennyi lakosának adnak a készítményből. A jód a pajzsmirigyet védi a radioaktivitással szemben.

Az intézkedés a reaktorok 100 kilométeres körzetére vonatkozik, s figyelembe veszi a szomszédos országok határmenti atomerőműveit, azok 100 kilométeres körzetét, az ott élő belgákat is - ezért kap majd az ország összes lakosa jódot. Jelenleg ilyen megelőző intézkedések csak az atomerőművek 20 kilométeres körzetében élőkre vonatkoznak.

Ezt a lépést eredetileg a 2011-es fukusimai erőműbaleset után javasolta az akkori belga kormány belügyminisztere, Annemie Turtelboom, mondván: a Japánban történt katasztrófa rámutatott, milyen fontosak a lakosság lehető legszélesebb körét érintő megelőző védelmi intézkedések.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.