Migráció

Szlovákia további menekülteket fogadna be

A szlovák elnök szerint erre nem csak lehetőség van, hanem ez kötelesség is.

2016.04.28 07:53MTI

Szlovákiában van lehetőség arra, hogy az ország további menekülteket fogadjon be és segítséget nyújtson számukra - jelentette ki a szlovák elnök szerdán Nyitrán.

A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség által idézett Andrej Kiska erről a nyitrai egyházmegye pasztorációs központjában tett látogatása során beszélt, ahol a Szlovákia által tavaly befogadott iraki keresztényekkel találkozott.

Andrej Kiska szlovák elnök (MTI/Kovács Attila)

"Szlovákiának, amely sikeres ország, gondolnia kell arra, hogyan segítsen azoknak az embereknek, akiknek veszélyben az élete. Ez kötelességünk, és van is rá lehetőségünk, és ez a lehetőség (a jelenleg kihasználtnál) lényegesen nagyobb" - mondta Andrej Kiska. Hozzátette: azért látogatott Nyitrára, hogy tájékozódjon, hogyan élnek a befogadott irakiak és hogyan segíthet rajtuk.

Andrej Kiskát, aki két évvel ezelőtt lépett a politika színpadára, az Egyesült Államokból hazaérkezett vállalkozóként választották Szlovákia köztársasági elnökévé, a migrációs válsággal kapcsolatosan a kormány hivatalos álláspontjától és a közvélemény túlnyomó többségétől eltérő - azaz befogadás párti - álláspontot képvisel.

Tavaly nyári - a pozsonyi parlamentben elmondott - országértékelő beszédében az Európai Unióba beáramló migránsokkal összefüggésben a kormány migránspolitikájára utalva úgy fogalmazott: "Erős kijelentések helyett jobb lenne egy kicsit csendben maradni, és tudomásul venni, hogy ezek a menekültek nem a szegénység elől menekülnek, az országnak erkölcsi kötelessége segítenie rajtuk."

Szlovákia tavaly decemberben másfélszáz asszír keresztényt, Moszul városának környékéről érkezett mintegy 25 iraki családot fogadott be. Az irakiakat először a kelet-szlovákiai Homonnán (Humenné) lévő menekülttáborba vitték, majd a három hónapig tartó integrációs folyamat után Nyitrán és környékén helyezték el őket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.