Terror ellen

Bealtatózta dzsihadista fogvatartóit egy 12 éves kislány

Titokban altatót csempészett egy jazidi lány az Iszlám Állam terroristáinak italába, így tudott megszökni a dzsihadisták moszuli fellegvárából nagynénjével együtt. Állítólag már négy hónapja tervezte a szökést, amióta rabszolgaként tartották a terroristák.

2016.04.22 14:10ma.hu

A rendkívüli szökés történetéről Vian Dakhil, az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges szunnita szervezet által üldözött jazidi közösséghez tartozó iraki parlamenti képviselő tájékoztatta a kurd sajtót - írta a hirado.hu.

Dakhil részletesen elmesélte a BasNewsnak, hogyan került dzsihadista fogságba a 12 éves kislány 17 éves nagynénjével: a lányokat négy hónapig tartották bezárva Irak harmadik legnagyobb városában, Moszulban, melyet manapság csak az Iszlám Állam fellegváraként emlegetnek.

A lányok állítólag megkérték az őröket, hogy hozzanak nekik altatót, mert túl zaklatottak ahhoz, hogy elaludjanak. A gyógyszert persze a harcosok teájába morzsolták bele, akik hamar álomra szenderültek, és a két lány így könnyedén kiszökhetett. Nem kellett sokáig bolyonganiuk, csak a legközelebbi kurd fennhatóság alatti területet kellett elérniük.

A 12 éves lány már anyjával és testérével van, de két családtagja még mindig az Iszlám Állam szexrabszolgája.

A jazidi nők vannak a legnagyobb veszélyben

A lányok, bár hihetetlennek tűnhet, rendkívül szerencsések. A dzsihadisták által foglyul ejtett nőket azonnal kivégzik, ha visszautasítják a terroristák közeledését.

A jazidi nőknek van a legnehezebb dolguk: ha behódolnak az Iszlám Államnak, akkor is problémájuk lehet egy esetleges terhességből. A dzsihadisták a jazidikat alárendelt népnek tartják, így a harcosok számára tiltott teherbe ejteni női tagjaikat. Ezért sok esetben veszélyes, az orvosi beavatkozásokat műtésre alkalmatlan körülmények között végzik - ami persze elvileg ellenkezne a Korán szabályaival, de a jazidik miatt egy "apró kilengést" engedélyeztek a katonáknak.

Az ENSZ januári jelentése szerint az Iszlám Állam iraki harcosai több mint 3500 rabszolgát tartanak, többségük a jazidi közösségből való, nagyrészt nők és gyerekek.

A jazidi vallási kisebbség 2014 augusztusában szenvedett végzetesnek tűnő vereséget, mikor a dzsihadisták ellenőrzésük alá vették a Szindzsár-hegység körüli területeket. Ekkor több mint 80 ezer jazidi menekült fel a hegyekbe, ahol étlen-szomjan várakoztak a felmentőseregre.

Azóta is célpontként tekintenek rájuk a terroristák, hiszen nem muzulmánok, hanem a keresztény és az iszlám vallás "keverékét" gyakorolják.

Milyen vallásúak a jazidiak?

A jazidiak sajátos vallása számos félreértést szült az idők során, ami gyakran a csoport üldöztetéséhez vezetett.

Egy gyakori, de hibás elképzelés például a zoroasztrizmussal (ősi perzsa vallás, amely szerint a világ a jó, "a fény" és a rossz, "a sötétség" erőinek a küzdőtere) hozta összefüggésbe a jazidiakat, és napimádóknak tartotta őket.

Bár a jazidiak szent helyein valóban hangsúlyos a napmotívum és sírjaikat a keleti napfelkelte felé tájolják, vallásuk alapvetően a kereszténységgel és az iszlámmal is nagy hasonlóságokat mutat.

A jazidiak ugyanis mind a Bibliát, mind pedig a Koránt követik, bár vallási hagyományaik nagy része nem található meg írásos formában, hanem szájról szájra adják tovább.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.