A vallás nevében

Muzulmánok és jazidik csaptak össze egy német városban

Tömegverekedéssé fajult egy csoport muzulmán és egy csoport jazidi vitája a németországi Cellében hétfő este.

2014.10.07 09:56MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/winnond

Az Alsó-Szászország tartományi város rendőrségének közleménye szerint a még tisztázatlan okok miatt kirobbant tömegverekedésben hatan megsérültek. Nem vettek őrizetbe senkit, de több ember ellen eljárást indítottak súlyos testi sértés és a közrend megsértése miatt. A Cellesche Zeitung című helyi lap az online kiadásában azt írta, hogy egy utcasarkon egy hatvan- és egy harminctagú csoport szólalkozott össze, valószínűleg a szíriai és iraki helyzet értelmezésén, és a vitát tettlegesség követte. A verekedőket húsz rendőr választotta szét. A jazidik főleg a kurd etnikumhoz tartozó, de saját vallást gyakorló, nagyjából félmilliós közösség, amely Irak és Szíria északnyugati, valamint Törökország délkeleti részén él elszórtan. A térségen kívül Németországban él a legtöbb jazidi, számuk hatvanezer körül lehet. A jazidikat a muzulmán szélsőségesek "sátánimádóknak" tartják, és az Iszlám Állam (IÁ) dizsihadista terrorista szervezet - amely jelentős nagyságú területet vont az ellenőrzése alá Irakban és Szíriában - üldözi őket. Az Amnnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet értékelése szerint az IÁ etnikai tisztogató hadjáratot indított a jazidik ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.