Újabb fegyver az Iszlám Állam elleni harcban

Vigyázzon, a hangja elárulja!

Beszéljen magyarul, angolul vagy akár zagyvaságot, a beszédben rejlő minták olyan egyediek, mint az ujjlenyomatok. Nem hiszi? Terroristákat is kaptak már el ezzel a "trükkel".

2014.10.02 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Wikipedia

Ha jellemezni akarnánk az elmúlt hónapok terrorját, akkor az Iszlám Állam brutális videóit kell megemlítenünk. Ezek közös jellemzője, hogy a csapdába esett nyugati túsz mellett az Iszlám Állam egy terroristája áll, késsel a kezében, majd - brit akcentussal, de arabul - üzenetet intéz a világhoz. Ezzel pedig végzetes hibát követett el.

Az FBI ugyanis a hangja alapján beazonosította a videókon megjelenő terroristát, bár pontosan nem árulták el, hogyan, azt elismerték, hogy ehhez hangelemző módszert is felhasználtak. Természetesen nem lehet tudni, hogy utóbbi milyen módon működik, sem azt, hogy mikor és még kiken alkalmazta a Szövetségi Nyomozóiroda.

Az Ohio Állami Egyetemen tanító DeLiang Wang szerint nem új keletű dologról van szó: a neurális hálók hangelemzésben való használatát kutató szakértő elmondása szerint már jó ideje foglalkozik a tudomány a biometria ezen ágával. Szemben a Siri vagy az Android működésével, melyek az emberek által mondottak értelmét próbálják megállapítani, ebben az esetben az ember hangjában rejlő mintákat fedik fel. Ezek a minták ugyanis konstansak, nem változnak akkor sem, ha más nyelven beszél vagy halandzsázik az illető. Más, ismert alanyok által elmondott beszédek hangmintáival összehasonlítva pedig megállapítható valakinek a személyazonossága (természetesen csak akkor, ha elérhető egy bizonyosan általa elmondott szöveg). Gyakorlatilag az ujjlenyomat-vizsgálatokkal analóg módon működik a technika.

Noha az azonosítás közel sem tökéletes (érzékeny például a környezeti zajokra és más, torzító tényezőkre), szinte biztosan rendelkezik az FBI hangadatbázissal az általa veszélyesnek ítélt személyekről, állítja Wang. Ezt, nyilvánvaló okokból, nem ismerik el a szövetségiek, de inkább az lenne a meglepő, ha nem tulajdonolnának ilyen adatbázist. Elég csak abba belegondolni, hogy az Egyesült Államok titkosszolgálata, az NSA közvetlen hozzáféréssel rendelkezik a telefonhívásokhoz különböző biztonsági réseken keresztül, amivel gyakorlatilag bárkinek rögzíthető a hangja.

Ezt támasztják alá az Edward Snowden féle szivárogtatás egyes információmorzsái is. Jó tanácsunk tehát, ha nem akar könnyen beazonosítható lenni, ne hívja fel magára a titkosszolgálatok figyelmét. Vagy ne telefonáljon saját hangján. Vagy ne kövessen el terrorista cselekményt - igen, talán utóbbi a leginkább megszívlelendő tanács.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.