16 éves fiatalt öltek meg

Bűnösnek találták a 2014-es gázai háborúhoz vezető jeruzsálemi gyilkosság fő vádlottját

Joszef Hájim Ben Dávid tervelte ki és irányította két, már korábban elítélt kiskorú társával közösen 2014 nyarán egy tizenhat éves palesztin fiatal, Mohammed Abu Kdeír elrablását, majd megölését bosszúból azért, mert korábban palesztinok elraboltak és megöltek három izraeli tizenévest.

2016.04.19 11:20MTI

Az illetékes izraeli körzeti bíróság bűnösnek találta gyilkosság vádjában a 2014-es gázai háborúhoz vezető jeruzsálemi gyilkosság legfőbb vádlottját - jelentette kedden a helyi közszolgálati rádió.

A határozat szerint Joszef Hájim Ben Dávid tervelte ki és irányította két, már korábban elítélt kiskorú társával közösen 2014 nyarán egy tizenhat éves palesztin fiatal, Mohammed Abu Kdeír elrablását, majd megölését bosszúból azért, mert korábban palesztinok elraboltak és megöltek három izraeli tizenévest.

Most csak bűnösségének tényét mondták ki, a büntetés mértékét egy másik időpontban fogja meghatározni a bíróság.

A bírók korábban elutasították Ben Dávid ügyvédjeinek azon védekezését, amely szerint a vádlottat elmeállapota miatt nem lehetne bíróság elé állítani. Az ügyvéd az utolsó pillanatban nyújtott be egy - saját kezdeményezésre elvégeztetett - pszichiátriai szakvéleményt, amely elmeállapotára hivatkozva megkérdőjelezte a férfi felelősségre vonhatóságát.

vádlott egy szemüvegbolt vezetője volt Jeruzsálem egyik ultraortodox negyedében, és tette elkövetése előtt pszichiátriai kezelés alatt állt. A bíróság kérésére készített, három szakember által jegyzett igazságügyi elmeorvosi vizsgálat azonban megállapította, hogy noha korábban gyógyszeresen is kezelték, Ben Dávid nem elmebeteg, és nincs szüksége zárt osztályon való kezelésre.

Az egész Izraelt megrázó gyilkosság három nappal az után történt, hogy Ciszjordániában megtalálták három, szintén elrabolt és meggyilkolt vallásos izraeli tizenéves holttestét. A bosszúból Abu Kdeírt megölő három izraelit néhány nap alatt elfogták, s mind beismerték, amit tettek.

A három izraeli elrablása és megölése miatt kiújult az erőszak az izraeliek és a palesztinok között, és az összetűzések 2014 augusztusában háborúhoz vezettek a Gázai övezetben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.