Fegyveres harcok

Egy nap alatt három helyszínen is katonai áldozatokat követelt a kurd konfliktus

Sirnakban március 14. óta kijárási tilalom van érvényben, hogy az állampolgárok védelme és a közrend helyreállítása érdekében felszámolják a PKK barikádjait és lövészárkait.

2016.04.13 07:02MTI

A délkelet-törökországi Sirnak, Nusaybin és Daglica településeken kedden összesen 4 katona vesztette életét és további 9 megsérült a biztonsági erők és a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) között zajló összecsapásokban - számolt be róla az Ihlas török hírügynökség.

Sirnakban egy katona meghalt, három pedig megsebesült a kialakult tűzpárbajban. Itt március 14. óta kijárási tilalom van érvényben, hogy - mint a hivatalos szervek állítják - az állampolgárok védelme és a közrend helyreállítása érdekében felszámolják a PKK barikádjait és lövészárkait.

Mardin tartomány Nusaybin városában, ahol szintén március közepe óta van kijárási tilalom, kurd mesterlövész végzett 2 török katonával, további 2-őt pedig súlyosan megsebesített.

A Hakkari tartományban fekvő Daglica településen pokolgép robbant. 1 katona meghalt, 4 katona megsérült, egyikük állapota válságos.

Múlt héten Recep Tayyip Erdogan török elnök azt mondta: eljárt az idő a PKK-val való megbékélés felett, a lázadók vagy megadják magukat, vagy "ártalmatlanítják" őket, harmadik út nincs. Az államfő akkor megfogadta, hogy pontot tesz a kurdok 1984 óta zajló fegyveres felkelésének végére.

"Talán a török biztonsági erők tagjaiból is életét veszti egy-egy, de legalább tízen, húszan vagy harmincan halnak meg a másik oldalon" - hangoztatta.

Törökország délkeleti részében két és fél évi fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok a kurd milíciák és a biztonsági erők között. A török haderő december óta átfogó katonai akciót hajt végre a kurd autonómiáért küzdő felkelők ellen. Az összecsapások során július óta a biztonsági erők több mint 350 tagja vesztette életét és a PKK mintegy 5400 lázadóját "tették ártalmatlanná". A három évtizedes konfliktusban már mintegy 40 ezren vesztették életüket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.