Illegális bevándorlás

Lezárult az MKP menekültkvóta-ellenes aláírásgyűjtése

Lezárult az aláírásgyűjtés a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának (MKP) menekültkvóta-ellenes petíciójához, a mintegy nyolcvanezer aláírást tartalmazó íveket hétfőn leadták a szlovák belügyminisztérium iktatójába.

2016.04.11 14:54MTI

A még tavaly októberben elindított petíciónak két célkitűzése van, részint, hogy elutasítsa a migránsok újraelosztását célzó uniós kvótákat, másrészt hogy ügydöntővé változtassa a helyi népszavazások eredményét.

"Abszurdnak tartjuk, hogy a közvetlen demokrácia eszközét, egy érvényes népszavazást, s annak eredményét a kormány lesöpörje az asztalról" - mondta az általuk indított petíció okairól Őry Péter, a petíciós bizottság elnöke az aláírásokat tartalmazó ívek leadását megelőző sajtótájékoztatón. Rámutatott: az altaluk összegyűjtött aláírások száma jócskán meghaladja azt a tízezres küszöböt, amelynek elérése esetén a belügyi tárcának már kötelezően foglalkoznia kell egy petíció témáival, így most arra készülnek, hogy a szaktárca hamarosan egyeztetésre hívja őket. Erre a minisztériumnak a vonatkozó szabályozás szerint a petíciós ívek leadását követően harminc napja van.

"Alapvetően a legfontosabb, hogy visszaadjuk a népszavazás intézményének a jogi súlyát" - jelentette ki Őry. Az MTI kérdésére hozzátette: bízik abban, hogy van esély a módosítások elérésére. Példaként hozta fel azt, amikor a múltban egy civil kezdeményezés alapján sikerült elérniük a választási törvény azon módosítását, mely szerint a kisebbségek nyelve is használható a választások során.

A petíció az MKP történetének legnagyobb visszhangot aláírásgyűjtési kezdeményezése, a felvidéki magyarok a rendszerváltoztatás óta egyetlen petíciót sem írtak alá ekkora számban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.