Illegális bevándorlás

Erősen visszaesett a görög partokra érkező migránsok száma

Az elmúlt nap folyamán mindössze 18-an keltek át a török partokról, szombaton 162, pénteken 120 migráns érkezett.

2016.04.11 13:22MTI
MTI/EPA

Az Európai Unió és Ankara között létrejött migrációügyi megállapodást követően az újonnan érkező menekültek száma visszaesett, mindössze 1704-en érkeztek ebben a hónapban a görög partokra, azaz mintegy 189-en naponta. Ugyanakkor múlt hétfőn 202 és pénteken 123 migránst szállítottak vissza Leszboszról és Híoszról Törökországba a megállapodás értelmében. További visszaszállítások egyelőre nem történtek, mivel jelenleg a görög hatóságok szerint a menekültek és migránsok menedékkérelmeinek feldolgozása folyik.

A görög válságstáb becslése szerint a balkáni migrációs útvonal március 9-i lezárása óta nagyjából 53 ezerre duzzadt a Görögországban ragadt menekültek száma. Ugyanakkor nagyjából 11 ezerre tehető azoknak a száma, akik a lezárt görög-macedón határon vertek tábort abban a reményben, hogy folytathatják útjukat északnak, dacára az ismételt felszólításoknak, hogy menjenek a hatóságok által kialakított menekülttáborokba.

Az Európába tartó menekültáradat megállítását célzó megállapodás értelmében az Égei-tengeren a görög szigetekre március 20. óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket visszaküldik Törökországba. Kivételt képeznek azok a menedékkérők, akik bizonyítani tudják, hogy Törökországban üldöztetésnek vannak kitéve.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.