Terrorizmus

Az Olaszországban tavaly terrorizmusért őrizetbe vettek ötöde már szabad

Az olaszországi börtönökben jelenleg 38 személyt tartanak fogva nemzetközi terrorizmus vádjával. Közülük 18-at a dél-olaszországi Rossano fegyintézetében, amelyet ezért olasz Guantánamónak neveztek el.

2016.03.31 12:47MTI

A terrorizmus vádjával Olaszországban tavaly őrizetbe vett emberek egy része a hatóságok felületes munkája miatt már el is hagyhatta a börtönt - írta csütörtökön a La Repubblica című olasz napilap.

Az újság kaotikusnak nevezte az ügyészségek és rendőrségi szervek fellépését az "olaszországi dzsihadistákkal" szemben. Értesülései szerint Olaszország területén tavaly 23, többségében nem olasz állampolgárt vettek őrizetbe a nemzetközi terrorizmus tevékenységében való részvétel vagy ennek pártolása vádjával. Közülük öten őrizetbe vételük után nem sokkal elhagyhatták a börtönt.

Az ugyanilyen vádakkal korábban őrizetbe vettek közül is minden negyediket szabadon engedték már. A La Repubblica információi szerint az esetek egy részében bizonyítékok hiányában az ügyek nem is jutnak el a bíróságig, más esetekben az olaszországi ügyészségek közötti ellentétetek vagy a kommunikáció hiánya húzza el az ügyet annyira, hogy az előzetes letartóztatás határideje lejár.

Az olaszországi börtönökben jelenleg 38 személyt tartanak fogva nemzetközi terrorizmus vádjával. Közülük 18-at a dél-olaszországi Rossano fegyintézetében, amelyet ezért olasz Guantánamónak neveztek el. A La Repubblica úgy tudja, hogy az olasz hatóságok a rossanói börtönt esetleges terrorista célpontnak tartják, azért két napja a hadsereg biztosítja a börtönt és környékét.

Az újság belügyi forrásokra hivatkozva hangsúlyozta, hogy az olaszországi börtönökben fennáll a "radikalizáció" veszélye, vagyis a muzulmán rabok között egyre nagyobb mértékben terjednek a szélsőséges nézetek. A büntetés-végrehajtási intézetekben hétezer a muzulmán rab, s közülük becslések szerint négyszázan pártolják az Iszlám Állam (IÁ) és más iszlám terrorista szervezetek tevékenységét.

A muzulmán rabok az olaszországi börtönökben szabadon gyakorolhatják vallásukat: a velük találkozó imámokat az olaszországi iszlám közösségek uniója (Ucoii) szelektálja.

A Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap szerkesztőségében tavaly januárban elkövetett terrorista támadást követően Olaszországban bevezetett nemzetbiztonsági rendelkezések értelmében az utóbbi több mint egy év alatt több mint 70 személyt utasítottak ki az országból a terrorizmus pártolásának puszta gyanúja miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.