Évforduló

Franciaország egy év után is a Germanwings-tragédia sokkjában

A megemlékezésen a 149 áldozat nevét olvasták fel. A felsorolásból a másodpilóta, Andreas Lubitz nevét hagyták ki, aki minden bizonnyal súlyos lelki betegsége miatt idézte elő a végzetes süllyedést.

2016.03.24 18:47MTI

Megemlékezést tartottak csütörtökön a Germanwings német légitársaság egy éve történt franciaországi katasztrófájának áldozatairól a tragédia helyszínénél és a németországi Halternben, ahonnan az áldozatok legnagyobb csoportja származik.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Haltern gimnáziumának 16 tanulója és 2 tanára halt meg a balesetben, amelyet a Barcelona-Düsseldorf járaton közlekedő Airbus A320-as gép másodpilótája szándékosan idézett elő.

A repülő 2015. március 24-én, 10 óra 41 perckor csapódott hegyoldalnak Franciaország déli részén, az Alpokban, a fedélzeten 150 emberrel. Valamennyien meghaltak.

Csütörtökön pontosan 10 óra 41 perckor kezdődött a megemlékezés, Halternben és a tragédia helyszínéhez legközelebb fekvő franciaországi településen, Le Vernet-ben egyperces néma tiszteletadással adóztak az áldozatok emléke előtt.

Halternben diákok, tanárok és helybéliek gyűltek össze a gimnázium előtt, majd a város egyik templomában ökumenikus imát tartottak. Bodo Klimpel polgármester az ima előtt elmondott beszédében kiemelte, hogy a légikatasztrófa a legszörnyűbb és legnagyobb megrázkódtatás, amelyet a város a második világháború óta átélt.

La Vernet-ben az áldozatok hozzátartozói és a helyi segítők - nagyjából 600 ember - részvételével tartottak megemlékezést az áldozatok tiszteletére emelt emlékműnél. A helyszínt lezárták a sajtó és a kíváncsiskodók előtt. A Germanwings anyavállalata, a Lufthansa által szervezett zárt rendezvényen német értesülések szerint 149 áldozat nevét olvasták fel. A felsorolásból a másodpilóta, Andreas Lubitz nevét hagyták ki, aki minden bizonnyal súlyos lelki betegsége miatt idézte elő a végzetes süllyedést.

Carsten Spohr, a Lufthansa vezérigazgatója a megemlékezés után újságíróknak elmondta, hogy a társaság konstruktív megoldásra törekszik az áldozatok hozzátartozóinak kárpótlásában. Hangoztatta, hogy nagyvonalúságot ígértek, és ezt be is tartották.

A Germanwings adatai szerint minden egyes áldozat után 50 ezer euró azonnali támogatást fizettek, és hamarosan további 25 ezer eurót utalnak át az áldozatok családjának. A hozzátartozók egy csoportja azonban tervezi, hogy jóval nagyobb összegű kárpótlásért pert indít egy amerikai bíróságon.

Álláspontjuk szerint a légitársaság Arizona állambeli pilótaképző iskolájában súlyos mulasztás történt, mert Andreas Lubitz annak ellenére szerezhetett az intézményben pilóta végzettséget, hogy ismert volt lelki betegsége, amely miatt egyszer hosszabb időre meg is szakította a képzést. Amennyiben az intézmény nem engedte volna, hogy Andreas Lubitz befejezze a képzést, nem történt volna meg a katasztrófa - érvelnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.