Tragédiát okozott az orvosi titoktartás

Újabb információk a Germanwings katasztrófájáról

A repülőgépet a hegynek vezető másodpilóta öt év alatt 41 orvosnál járt. Ha nincs a szigorú szabályozás, nem hal meg ennyi ember?

2015.06.16 03:23ma.hu

A 27 éves Andreas Lubitz orvosai szerint nem volt megfelelő mentális állapotban, hogy szolgálatba álljon, de az orvosi titoktartás miatt a munkaadóihoz nem jutott el ez az információ. Ez derült ki egy párizsi konferencián, ahol Brice Robin ügyész ismertetette az egybegyűltekkel, hogy Lubitz komoly depresszióval küzdött, csak a tragédia előtti hónapban hétszer járt orvosnál.

Robin hozzátette, a másodpilóta egyik orvosa levelet kapott páciensétől, amiben az arról panaszkodik, hogy csak két órát alszik naponta és megduplázta az antidepresszáns-adagját.

Kiderült az is, hogy Lubitz látásával is gondok voltak, mintegy 30 százalékkal sötétebben látott, mint az emberek többsége. A fiatal férfi nagyon félt attól, hogy meg fog vakulni.

Németországban nagyon komolyan veszik az orvosi titoktartást, ha egy doktor megszegi akár börtönbe is kerülhet. Ez a szabály most úgy tűnik, több mint 150 ember életébe került.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.