Brüsszeli robbantások

A terrorizmus nem győzheti le a demokráciát és a szabadságot

A NATO-főtitkár gyáva, "közös értékeink és nyitott társadalmuk" elleni támadásként értékelte a kedd reggel elkövetett merényleteket.

2016.03.22 12:49MTI

A terrorizmus nem győzheti le a demokráciát és a szabadságot - közölte Brüsszelben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a brüsszeli robbantásokat követően kiadott nyilatkozatában kedden.

A főtitkár gyáva, "közös értékeink és nyitott társadalmuk" elleni támadásként értékelte a kedd reggel elkövetett merényleteket. Hozzátette: együtt érez az áldozatok hozzátartozóival, és kiáll a nehézségekkel küzdő Belgium mellett.

Német belügyminiszter: az egész EU-nak szólt a támadás

A keddi brüsszeli merényletek helyszínei arra utalnak, hogy nemcsak Belgium, hanem az egész Európai Unió ellen intéztek támadást - mondta a német belügyminiszter Berlinben.

Thomas de Maiziere hangsúlyozta, hogy a terrortámadás "a szabadságunk" ellen irányult és "mindenki ellen, aki az EU része". Ezt jelzi, hogy a célpont a nemzetközi repülőtér és egy olyan metróállomás volt, amely az uniós intézmények közelében fekszik.

A miniszter elmondta, hogy a német hatóságok szoros kapcsolatban állnak a belga hatóságokkal és az uniós intézményekkel, a biztonsági szervek pedig felkészültek arra, hogy a "helyzettől függően látható, robosztus jelenléttel" őrködjenek a "kritikus infrastruktúra" - például pályaudvarok, repülőterek - biztonsága felett.

Kiemelte: semmi nem utal arra, hogy az elkövetőknek bármi közük lenne Németországhoz, de a korábbi támadásokhoz hasonlóan szükség esetén ezúttal is megerősítik a határellenőrzést. Az erre vonatkozó előkészületeket már meg is tették a belga, a francia és a holland határ térségében - mondta a miniszter.

Orbán: a terror minden formája ellen küzdeni kell

A terror minden formáját vissza kell utasítani, küzdeni kell ellene, a terroristákkal szemben fel kell lépni - jelentette ki a miniszterelnök kedden Tatabányán, más témában tartott sajtótájékoztatóján a reggeli brüsszeli robbantásokról szólva.

Orbán Viktor szerint a történtek tanulsága, hogy erősíteni kell az európai együttműködést a belbiztonsági szervek között.

A kormányfő megerősítette, hogy eddig két magyar sérültről tudni. Egyikükről tudható, hogy a sérülései nem súlyosak, de kórházba került.

A miniszterelnök az áldozatok hozzátartozóinak az egész ország nevében részvétét nyilvánította.

Azt is megismételte - mint azt Pintér Sándor belügyminiszter délelőtt bejelentette -, hogy a Brüsszelben történtek miatt ideiglenesen elrendelte a terrorkészültség kettes, magas fokozatát. A Terrorelhárítási Központ teljes állománya is készültségben van.

"Ezek elővigyázatosságból meghozott intézkedések, amikor helyreáll a kommunikáció Brüsszellel, és minden információ megbízhatóvá válik, akkor tudunk dönteni arról, hogy fenn kell-e tartani az ideiglenes kettes fokozatú terrorkészültséget" - fogalmazott Orbán Viktor.

A brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson történt kedd reggeli robbantásoknak a legfrissebb közlések szerint 26 halálos áldozata és számos sebesültje van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.