Bűn

A Nemzetközi Büntetőbíróság bűnösnek találta a háborús bűnökkel vádolt kongói ex-alelnököt

Jean-Pierre Bemba Gombo emberiesség elleni és háborús bűncselekményeket követett el a Közép-afrikai Köztársaságban 2002 és 2003 között zajlott fegyveres konfliktusban.

2016.03.21 16:38MTI

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) hétfő délután kihirdetett ítéletében bűnösnek találta Jean-Pierre Bemba Gombo volt kongói alelnököt, akit háborús bűncselekmények elkövetésével vádoltak.

A hágai székhelyű törvényszék ítéletében kimondta, hogy az egykori kongói ellenzéki vezető emberiesség elleni és háborús bűncselekményeket követett el a Közép-afrikai Köztársaságban 2002 és 2003 között zajlott fegyveres konfliktusban.

Bemba a Kongói Felszabadítási Mozgalom (MLC) katonai parancsnokaként fegyvereseivel Ange Félix Patassé volt közép-afrikai elnököt segítette a konfliktusban. Saját hazájában ezt követően, 2003-ban nevezték ki alelnöknek, a kongói polgárháborút lezárni akaró megbékítési erőfeszítések keretében.

A súlyos nemzetközi bűnesetek - mindenekelőtt emberiesség elleni vagy háborús bűnök - kivizsgálására létrehozott büntetőbíróság szerint az MLC erői polgári személyeket gyilkoltak, kínoztak és erőszakoltak meg a Kongóval szomszédos ország területén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.