Borzasztó

Az ország, ahol láncra verik a fogyatékkal élőket

Bár negyven éve betiltották, még mindig népszerűek az indonéz "hitgyógyító központok", ahol majdnem 19 ezer ember él rabságban, lebilincselve, elektromos sokkterápiának és szexuális erőszaknak kitéve, saját képzeletük fogságában.

2016.03.21 16:17ma.hu

Pokoli életük van az Indonéziában élő értelmi fogyatékosoknak a Human Rights Watch emberi jogi szervezet közlése sezrint: friss jelentésükben arról írnak, hogy legtöbb esetben családtagjaik ítélik többéves fogságra a mentális problémákkal küszködőket - írja a közmédia.

A bezárt betegeket lábuknál fogva ágyakhoz bilincselik, ahol szexuális erőszak és sokkterápia vár rájuk. A becslések szerint nagyjából 57 ezer ember eshetett áldozatául a kíméletlen kínzásoknak, a “pasung” néven emlegetett kezelésnek, melyet egyébként már majdnem 40 éve betiltottak az országban - persze csak elvben.

A hétfőn kiadott jelentésben 175 nemrég kiengedett beteg vallomása szerepel, melyekből kiderül, milyen pokoli körülmények között telnek a "hitgyógyító központok" betegeinek mindennapjai. További 200 olyan páciens is ír tapasztalatairól, akiket az elmúlt években engedtek ki a kórházakból.

Évekig állatként tartják őket

"A központ tele van emberekkel, nem tudsz úgy eldobni egy követ, hogy valakit ne találnál el" - mesélt a Daily Mail-nek az értelmi fogyatékosok egyik jakartai szervezetének elnöke. A leghosszabb ideig bezárt beteg 15 évig raboskodott az egyik ilyen kórházban.

A Daily Mail több egykori beteget is részletesen kikérdezett kórházi élményeikről.

Egyikük - egy 24 éves lány - 3 hétig volt bezárva, kezeit egy pórázzal kötötték össze, majd a lábához csatolták. A lány nem tudott mozogni, de minél jobban próbálkozott, annál szorosabbra húzódott rajta a póráz. Rabsága alatt egyszer sem szedték le róla a pórázt, a mosdó használata pedig fel sem merült, akármennyire is sikoltozott a beteg/áldozat.

Nem értik, nem érdekli őket

A bezárt emberek legnagyobb részét vidéki falvakból hozzák a rokonok, akik nem tudnak mit kezdeni a fogyatékosságokkal. De nem ez a legnagyobb baj: a családok stigmának tartják a különbözőséget, és mivel vakon bíznak a kormányban, szó nélkül átadják gyermeküket, házastársukat a "gyógyító központoknak". Hiszen mi bajuk lehet egy kórházban?

Indonézia 250 milliós lakosságát összesen 48 kórháznak kell ellátnia, így az értelmi fogyatékosokat nem kezelik, hanem bezárják, hogy addig se legyen velük problémája a családnak.

Stigma, nem betegség

Pedig Indonéziának komoly, finanszírozott egészségügyi rendszere van. De az értelmi fogyatékosok nem részesülnek az állami segítségnyújtásból - közölte a Human Rights Watch emberi jogi szervezet vezetője.

Sokszor otthon teremtik meg az embertelen körülményeket a családtagok: az emberjogi szervezet egy olyan 29 éves nővel is készített riportot, akit saját családja zárta be a kecskének épített istállóba három évig. A nőnek ott kellett aludnia ennie, ürítenie. Akárhogy könyörgött, családja 3 évig nem engedte ki zárkájából.

Legtöbbször azért zárják be vagy küldik kórházba az embereket, mert nem tudják, hogy kell őket lenyugtatni. Máskor a szégyenérzet az indok. A társadalom tanulatlan részét az elmúlt 4 évtized alatt arra nevelték, hogy kegyetlen büntetéssel igenis gátat lehet szabni az érthetetlen, kínos viselkedésnek.

Aki fogsága előtt sem volt igazán értelmi fogyatékos, abban óriási indulatokat kelt a meg nem érdemelt büntetés, de aki valóban segítséget igényelt volna, élőhalottá válik a folyamatos bántalmazástól az embertelen körülmények közepette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.