Illegális bevándorlás

Istállóban nyomorognak, kompokon vesztegelnek migránsok Görögországban

A következő 24 órában csaknem tízezer újabb illegális bevándorló érkezhet a görög szárazföldre, miután megkezdték a görög szigetek kiürítését. Velük együtt már több tízezer migráns vesztegel Görögországban.

2016.03.20 12:33ma.hu

A görög szigetek eddig tele voltak migránsokkal. Miután azonban éjfélkor életbe lépett az Európai Unió és Törökország közötti megállapodás – miszerint vissza kell fordítani azokat a migránsokat, akik éjfél után érkeznek a görög szigetekre – a görög hatóságok elkezdték a szigetek kiürítését. Ezzel választották külön azokat, akik éjfél előtt jöttek azoktól, akik éjfél után - írja a hirado.hu.

screenshot

Leszbosz és Híosz szigetekről vasárnapra virradó éjszaka több száz bevándorló érkezett a pireuszi kikötőbe, napközben pedig további több ezres tömeget várnak a görög szárazföldre.

A következő 24 órában akár 10 ezer illegális bevándorlót szállíthatnak a görög szárazföldre.

Már beszálltak, mégsem indul a hajó

Leszbosz szigeténél még az este befejeződött a beszállás a háromezer fő befogadására alkalmas kompra, amely az egyik legnagyobb hajó Görögországban, de úgy tudni, még mindig nem indították útnak a szigetről. A migránsok így már több mint 12 órája vesztegelnek rajta.

Közben tudósítók arra figyelmeztetnek: az észak-görögországi befogadóközpontok már jelenleg sem tudnak megfelelő körülményeket biztosítani a migránsok számára. Szakértők szerint kérdéses, hogy a görög hatóságok hogyan tudják majd ellátni az újabb tömeget.

Istállóban vannak a sátrak

Nyissátok meg a határokat! Ezzel a táblával tüntettek reggel a sínekre fekve a migránsok Idomeninél. Több ezren várakoznak továbbra is a görög-macedón határnál.

A vasútállomáshoz közeli istálló szintén tele van sátrakkal. Korábban itt azokat azokat az állatokat tartották, amelyeket vonatokkal szállítottak tovább észak felé.

Közben továbbra is sokan embercsempészek segítségével próbálnak átkelni a tengeren. Voltak olyanok, akiknek vasárnap is sikerült eljutniuk Görögországig. Az egyik túlzsúfolt hajón, amely Leszboszra futott be, ketten meghaltak.

Aggódnak az olaszok

A balkáni útvonal lezárása miatt Olaszország a következő hónapokban kétszázezer migráns érkezésére számít a líbiai partoktól.

A kerítésépítések miatt már az elmúlt napokban is megnőtt a Földközi-tengeren érkezők száma és ismét egyre több köztük a szír származású menedékkérő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.